Izložba Zdravka Šabarića: Anđeli

NOĆNA RAPSODIJA 2015. uljni pastel40x50

Zdravko Šabarić rođen je 1954. u Hampovici selu nedaleko od Đurđevca, u kojem je proveo sretno djetinjstvo.

Njegovu sklonost likovnom izražavanju uočava još u osnovnoj školi tadašnji likovni pedagog i slikar Josip Turković, koji mu daje prve praktične poduke u školi i u svom ateljeu u Virju.

pozivnicaNakon završetka gimnazije u Đurđevcu, upisuje se na Pedagošku akademiju u Zagrebu, gdje diplomira na odjelu likovnih umjetnosti.

Desetak godina radio je kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi i gimnaziji u Đurđevcu.

Godine 1992. zapošljava se u Centru za kulturu u Đurđevcu na poslovima ravnatelja i voditelja Galerije Stari grad do 2001. godine.
Potom je radio na poslovima vezanih uz animaciju kulture, vodio Dom kulture s Galerijom Centar 2 i na kraju u gradskoj upravi do 2015. godine kada odlazi u mirovinu.

Pored slikarstva bavi se umjetničkom fotografijom, istraživanjem zavičajne baštine, pisanjem, (napisao dvije knjige), likovnom kritikom, heraldikom, grafičkim dizajnom, animacijom likovne i kulture općenito.

Objavio je veći broj radova u stručnim časopisima, zbornicima i knjigama te sudjelovao na znanstveno-stručnim skupovima u Hrvatskoj.

Za svoj rad i kulturni doprinos u javnom životu primio je niz priznanja i nagrada, prije svega za slikarstvo i umjetničku fotografiju.

Objavio je četiri grafičke mape (Bilogorske klijeti, 1983., Zemljovid, 1983., Sakralni objekti Bilogorsko-podravske regije, 1991. i Biciklom po Đurđevcu, 2006.). Ilustrirao je desetak knjiga za djecu i odrasle.

Izlagao na preko 200 izložbi u zemlji i inozemstvu i 36 puta samostalno.

ANĐELINJAK 2015. uljni pastel 40x30

ŽELJKOV ANGELAPRAMALET NAJAVIL 2015. ulje na platnu