Skip to content

XVI. Županijska likovna kolonija OSOJNIK 2015

likovna kolonija Osojnik 2015

foto-galerijaradovi!

foto-galerijaumjetnici i dagađanja!

Pokrovitelji; Turistička zajednica GRADA Dubrovnika, DNŽ-a, Zajednica kulturno umjetničkih udruga DNŽ-e i dubrovačka udruga likovnih umjetnika uz potporu KUD „Sv.Juraj-Osojnik” iz Osojnika, organizirale su i održale XVI. Županijsku likovnu koloniju u Osojniku.

Osojnik se nalazi u dubrovačkom zaleđu, u udolini okruženoj brdima, na jednom od odvojaka ceste koja od Mokošice vodi prema dubrovačkom sjeverozapadnom zaleđu i granici sa Bosnom i Hercegovinom. Od Dubrovnika je udaljen 13 km sjeverozapadno a od Mokošice 8 km.

Tijekom Domovinskog rata Osojnik je bio jedno od najvažnijih uporišta obrane Dubrovnika. Padom Osojnika postrojbe JNA i četnika iz istočne Hercegovine izbijaju na lokalnu cestu i potom osvajaju Mokošicu.

Nakon okupacije neprijateljska vojska je popalila gotovo sve objekte na Osojniku, pa tako i katoličku crkvu Sv.Jurja te je oskrnavila mjesno groblje otvarajući grobnice i pljačkajući ih. Nakon oslobađanja Osojnik je obnovljen, a na ulazu u mjesto je postavljen spomenik za 101 hrvatskog branitelja poginulog u bitkama oko Osojinka.

Želja organizatora je bila da kroz stvorena nova umjetnička djela potpomognu razvoj ruralnog turizma ovog kraja, a kroz izložbe u Dubrovniku i okolici budu promotor Osojnika kao jedinstvene turističke destinacije ovog djela „Lipe naše”, pa će prva izložba biti predstavljena koncem godine u samom Gradu Dubrovniku (palača Sponza), a 17. studenog ove godine u Osojniku.

Na likovnoj koloniji sudjelovali su umjetnici koji ostvaruju dugogodišnju suradnju, kao i razmjenu skupnih izložbi u ovom kraju južne Hrvatske.

likovna kolonija Osojnik 2015 radovi 3

Umjetnici / sudionici Likovne kolonije:

Baldo Božović
Dubravka Mijatović
Dubravka Rathman
Franica Čebirić
Jagoda Lasić
Josip Škerlj
Jure Jovica
Loren Ligorio
Luca Đuroš
Marin Ivanović
Marijana Miloslavić
Mirica Dupčić
Miro Stamatović
Mirsada Mustapić
Mišo Baričević
Nena Gligorov
Nino Dupčić
Valter Kožul
Vedran Grabovac
Velimir Penović
Zlata Lučev
Živko Mustapić

Umjetničkim djelima prevladavala je tehnika ulje na platnu, akril, emajl, kombinirana itd., a dominirali su motivi ovoga, za slikare izazovnog, brdskog područja s pogledom na Elafite i okolicu, ali i pitoreskim pogledima u đardine sa šarenim grastama i starim kupjertama, crkvicama i bujnim kršovitim krajolikom.
Lijepom ugođaju kolonije doprinijeli su i domaćini KUD-a Sveti Juraj, a posebno nastup mlađe sekcije s kolom linđo i djevojčicom koja je svirala na lijerici.
Na kraju ugodnog, jednodnevnog druženja, gosp. Nikša Bender i Zdravko Obradović, inače suorganizatori i osobe sa iskustvom rada u TZ-i, zahvalili se domaćinu KUD „ Sv.Juraj – Osojnik”, te svim ostalim donatorima i samim sudionicima – umjetnicima na ugodnom druženju i plodonosnom radu i poželjeli novi susret iduće godine.

Suradnik AA portala / sudionik XVI. Županijske likovne kolonije OSOJNIK 2015, Velimir Penović, vpenovic@gmail.com 

likovna kolonija Osojnik 2015 14