Skip to content

U svečanom mimohodu 50. Vinkovačkih jeseni više od 4.000 njegovatelja folklorne tradicije

Svečanim mimohodom sudionika 50. Vinkovačkih jeseni i Revijom konjskih zaprega u nedjelju je održan najspektakularniji i najreprezentativniji dio ovogodišnjih jubilarnih Vinkovačkih jeseni, a središtem grada i svečanom pozornicom prodefiliralo je 80 KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske i BiH, 50 konjanika i 25 svečanih konjskih zaprega s preko 4.000 njegovatelja folklorne tradicije

vk jeseni

Unatoč najavljenoj kiši, organizatori Vinkovačkih jeseni ipak su odlučili održati mimohod na vinkovačkim ulicama, a kako se kasnije pokazalo, to je bio pun pogodak. Iako su se tamni oblaci nadvili na središte grada, sunce je na kraju rastjeralo oblake, a nekoliko kapi kiše nije smetalo veselju velikog broja sudionika mimohoda.

Šarenilo nošnji i prikazanih običaja iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, opravdali su očekivanja velikog broja gledatelja okupljenih na vinkovačkim ulicama.
Početak, ali i kraj mimohoda označili su kuburaši Viteškog društva Svetog križa Lobor. Nakon Gradskog puhačkog orkestra, mažoretkinja, predstavnika manifestacija Mladost i ljepota Slavonije i Zimskog spremanja, vinkovačkim ulicama prodefilirali su Vinkovački šokački rodovi, samičari seminara folklora panonske zone, etno frizure Hrvatske, KUD Tkanica iz Vinkovaca u starogradskim nošnjama, te Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010.

vk jeseni 1

Prvo kulturno-umjetničko društvo u mimohodu bila je Grančica iz Đeletovaca, a ova čast ukazana im je jer su Đeletovčani do sada sudjelovali u svih 50 Vinkovačkih jeseni, dok su njihovi članovi bili jedni od utemeljitelja manifestacije 1966. godine. Osim folkloraša u mimohodu je prigodno sudjelovalo i 50 gajdaša, kao i brojni drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

Nakon folklornih skupina ulicama Vinkovaca prošlo je 50 lipicanaca i konjanika, te 25 svečanih konjskih zaprega. U prvom četveropregu našli su se velikani manifestacije: Zvonko Vanđura iz Đeletovaca, Ilija Šimunić iz Nuštra, te Mato Čajkovac iz Prkovaca, koji su aktivno sudjelovali u organizaciji prvih Vinkovačkih jeseni. S njima je u zaprezi bio i Đuro Pandža iz Nijemaca, koji je bio sudionik prve manifestacije.

{youtube}PNijYlaANsE|500|400|0{/youtube}

Nakon mimohoda, sada već tradicionalno, sudionici su, uz posjetitelje, zaplesali Najveće kolo. Oko 50.000 ljudi plesalo je po cijelom gradu. Uz ulice i trgove, po prvi puta plesalo se i na Slavonskom sokaku, na kojem se našlo desetak KUD-ova, no najveći broj folkloraša, najveće kolo je zaplesalo na stadionu Cibalije. Čak 50 kulturno-umjetničkih društava našlo se na travnjaku vinkovačkog drugoligaša, koji je bio posebno ukrašen za jubilarno 50. izdanje Vinkovačkih jeseni.
Po okončanju Najvećeg kola, na glavnoj pozornici u središtu grada započeo je drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora. vinkovackejeseni.hr