MIljenko Marotti: Uzbezistanski terceti

U traganju i otkrivanju svijeta i lijepog

11. Zanatlija

“Sve što sam čuo o Samarkandu istina je,
osim da je još ljepši nego što sam ga zamišljao!”
Aleksandar Makedonski (356. pr. Krista)

U utorak, 22. rujna u 19:30 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, bit će otvorena izložba fotografija Miljenka Marottija, jednog od najaktivnijih i najuspješnijih članova Fotokluba Zagreb, pod naslovom Uzbekistanski terceti.

foto-galerija

Od svoje rane mladosti Marotti voli putovanja i fotografiju. Na svojim putovanjima po mnogim zemljma svijeta fotografirao je razne motive, događanja, prizore, prirodu i arhitekturu. Posebno su ga zanimali ljudi, njihova radna i životna sredina, kultura, običaji, ukratko život.

Za ovu izložbu je odabrao 60 fotografija sa svog ovogodišnjeg desetodnevnog turističkog putovanja po Uzbekistanu. Tijekom svojih putovanja fotografskom kamerom je dokumentirao mnoge povijesne motive, prizore, događanja, prirodne i kulturne znamenitosti, svakodnevne životne trenutke i slično.

Reći će: “Uzbekistan se na prvi pogled čini nezanimljivom zemljom, ali kada malo zagrebeš ispod površine njene povijesti i sadašnjosti, otkriješ mnogo toga zanimljivog, posebnog i poučnog. Otkrio sam i kamerom zabilježio mnoge povijesne motive, arhitekturu, detalje, događanja i životne prizore. Posebno su me fascinirali povijesni gradovi uz Put svile. Oduševljavala me je fantastična arhitektura i trgovi u tim gradovima, a posebno Buhara, Samarkand i Khiva, pa sam njih i najviše fotografirao. Fotografije s motivima iz tih gradova čine veliki dio izložbe. Ipak su me posebno fascinirali srdačnost i gostoljubivost ljudi na svakom koraku našeg putovanja. Vole se slikati, što sam iskoristio i napravio mnogo njihovih usputnih portreta i raznih životnih situacija, pa tako oni zauzimaju velik dio ove izložbe.”

Uzbekistan je jedna od utjecajnih država Srednje Azije koju još čine Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Afganistan. Sve su države osim Afganistana, do 1991. godine, bile dio Sovjetskog saveza (SSSR), kada su se osamostalile i stekle neovisnost. Sve one imaju bogatu i burnu povijest. Posebno je poznat Put svile. To je mreža trgovačkih karavanskih puteva koja je više od tisuću godina bila najvažnija i vjerojatno najpoznatija trgovačka ruta na svijetu, koja je vodila od Kine i Indije do Europe. Put je bio značajni kulturni most između Azije i Europe, povezujući civilizacije Dalekog i Srednjeg istoka s Mediteranom i Europom. Doprinio je širenju religija, ideja i vjerovanja koja su oblikovala istočnjačke civilizacije. Uz Put svile su kroz stoljeća i tisućljeća nicali mnogi gradovi i trgovačka središta od kojih se posebno izdvajaju gradovi: Samarkand, Buhara, Khiva i Merv u Uzbekistanu, a koji danas zbog svoje posebnosti pripadaju UNESCO kulturnoj baštini.

Dio te bogate povijesti pratimo i na ovoj izložbi Miljenka Marotija. Na njoj lako prepoznajemo njegov poznati autorski pristup i likovni izričaj, kojega je već davno izgradio i kojega od izložbe do izložbe osvježava i nadograđuje.

Marotti fotografiju doživljava kao informaciju, kao sredstvo komunikacije i kao dokument, ali i kao umjetnost, uz posebno naglašavanje važnosti kreativne i stvaralačke slobode i individualnog stila autora. U svakoj novoj izložbi pokaže nešto novo, bilo da je riječ o estetici slike ili o njihovoj prezentaciji posebnim postavom izložbe. Tako i u ovoj izložbi eksperimentira. U postavu izložbe, fotografije je grupirao u serije po tri fotografije, kako bi postigao smislenu estetsku i informativnu cijelinu, upravo onakvu kakvu nosi svaka od izloženih fotografija. Među izloženim fotografijama dominiraju tri tematske cjeline: life, arhitektura i portretna fotografija.

I na kraju riječ dvije o Marottiju kao autoru. Njegov je stvaralački opus u fotografiji doista impozantan. Nositelj je međunarodnog počasnog umjetničkog zvanja Exellence FIAP Platin (EFIAP/p), koje mu je dodijelila Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost – FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique). Na mnogim domaćim i međunarodnim žiriranim natječajima pod pokroviteljstvom FIAP i PSA primljeno je njegovih 600 fotografija različitih sadržaja i tehnika i to čak 1.700 puta. Dobio je niz priznanja i osvojio 86 nagrada. Nositelj je počasnog zvanja – Majstora I. reda Hrvatskog Fotosaveza. Dobitnik je nagrade Tošo Dabac Fotokluba Zagreb. Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama fotografije u Hrvatskoj i svijetu, a priredio je i 24 samostalne izložbe.

I ova izložba, koja je pred nama, govori o njemu kao autoru čvrstog autorskog integriteta, izgrađenog izričaja, velikog profesionalnog iskustva i odgovornosti pred samim sobom, publikom i hrvatskom fotografijom. I na kraju treba reći i ovo. Fotografije koje nam pokazuje na ovoj izložbi ne daju potpunu i cjelovitu sliku o ovoj mističnoj i mnogima nepoznatoj zemlji. Miljenko Marotti svojom je kamerom tražio, odkrivao, propitivao i bilježio samo ono što čini ljepotu ove zemlje. To je njegov Uzbekistan.

Izložba ostaje otvorena do 05.listopada 2015.

10. Pekara

Izložba fotografija
Miljenko Marotti: UZBEKISTANSKI TERCETI
Vrijeme: 22. 09. 2015. – 05. 10. 2015.
Mjesto: Zagreb; Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3
Organizator: Foto klub Zagreb
url: http://www.fotoklubzagreb.hr