Još dva dana vrućina, a onda promjenu vremena donosi jesen

foto Vesna Deželić

Subota još ne donosi promjenu vremena, a temperature će biti neznatno niže u odnosi na petak. Prodor oceanskog zraka sa sjeverozapada u nedjelju nam donosi početak osjetne promjene vremena koja će vrućine otpuhati u nepovrat

foto Vesna Deželić

Iako se već 2 puta posljednjih mjesec dana činilo da je ljeto gotovo, ovogodišnji rujan ne prestaje iznenađivati. Posljednji val vrućina u Hrvatskoj donio je rekordne vrijednosti za rujan u Slavoniji. Iako u Dalmaciji apsolutni rekordi nisu pali, ponegdje su se približi za manje od Celzijevog stupnja. Hoće li rekordi ponegdje biti oboreni tijekom petka, tek ćemo vidjeti.

Petak će u većem dijelu Dalmacije biti najtopliji dan tjedna, a kako je već rečeno, ponegdje i najtopliji rujanski dan od početka službenih meteoroloških mjerenja. Mnoge će posebno obradovati da je petak posljednji dan “po jugu” u nizu. Subota još ne donosi promjenu vremena, a temperature će biti neznatno niže u odnosi na petak. Prodor oceanskog zraka sa sjeverozapada u nedjelju nam donosi početak osjetne promjene vremena koja će vrućine otpuhati u nepovrat.

U petak pretežno sunčano, tek povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. Oblačnije navečer na sjevernom Jadranu kada je mjestimice moguća slaba kiša ili prolazan pljusak s grmljavinom. Veći dio dana puhat će slabo do umjereno jugo, do kraja dana će slabiti i prestati, a navečer na zapadnoj obali Istre do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 21°C, uz obalu i na otocima od 21 do 27°C. Najviše dnevne temperature bit će znatno više od normale za dio godine i bit će u rasponu većinom od 30 do 38°C ponegdje u Zagori.

U subotu djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku i u većini predjela suho. Više oblaka bit će krajem dana i navečer, kada su samo ponegdje mogući kiša ili pljusak s grmljavinom. U većini predjela zapuhat će slaba do umjerena tramontana, koja prolazno može biti jaka. Navečer na zapadnoj obali Istre umjeren lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu u manjem padu i bit će od 25 do 30°C, u Dalmaciji većinom od 29 do 36°C.

U nedjelju vrlo promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno se ne može isključiti mogućnost jačeg nevremena. Oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, ponegdje će pasti tek pokoja litra, a ponegdje i nekoliko desetaka litara po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita će ojačati na olujnu. Bura će se do večeri proširiti na veći dio obale. Noć i jutro će u mnogim predjelima biti najtopliji dio dana. Tijekom dana osjetno hladnije u odnosu na subotu, osobito u Dalmaciji. U ranim popodnevnim satima temperature će biti većinom od 20 do 26°C, uz pljuskove i nekoliko stupnjeva niže. Navečer daljnji pad temperature zraka.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u narednom tjednu očekuju nas znatno niže temperature zraka od aktualnih. One će konačno biti u granicama normale za dio godine. Veći dio tjedna najviše dnevne temperature bit će od 22 do 27°C, a noćne u Zagori od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 19°C. Bit će dosta suha vremena, no javljat će se i povremene grmljavinske nestabilnosti, osobito u četvrtak.

Spomenimo i da kalendarska jesen počinje u srijedu u 10 sati i 20 minuta. Rade Popadić / dalmacijanews.hr, foto: Vesna Deželić