Neprihvatljivo da samo Hrvatska mora poštivati međunarodne ugovore

Nije prihvatljivo da se Hrvatska tretira kao zemlja u kojoj se međunarodni ugovori moraju poštivati, a da se to ne mora činiti u zemljama okruženja kroz koje prolaze migranti na putu prema zapadnoj Europi, poručio je u srijedu iz Tovarnika ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dodajući kako su svi hrvatski kapaciteti za smještaj izbjeglica popunjeni

izbjeglice d selo

“Mi smo u ovom trenutku popunili naše kapacitete i tijekom razgovora sa čelnicima UNHCR-a i EU-a rečeno je da je Hrvatska puna. Nismo zemlja koja u datom trenutku ne može biti solidarna ali u ovom trenutku tražimo od njih da zaustave priljeve koji se događaju u zemljama koje ovo dopuštaju”, izjavio je novinarima Ostojić na željezničkom kolodvoru u Tovarniku.

Po Ostojićevim riječima, oko 6000 migranata, koliko ih je od srijede ušlo u Hrvatsku, ne može ugroziti sigurnost države. Vlada intenzivno radi i pokušava riješiti probleme na koje se nailazi na terenu, rekao je dodajući kako su “svi oni koji su do prije nekoliko dana govorili da se ne smiju ponoviti scene iz Makedonije, Srbije i Mađarske sada promjenili ploču”.

“Dok ste vi na prvoj crti, neki iz arhiva šalju poruke kako treba raditi na prvoj crti”, komentirao je kritike na račun Vlade.

Ponovio je kako Hrvatska očekuje da obveze koje ona mora poštivati glede prihvata i postupanja prema migrantima, moraju poštivati i Srbija, Makedonija i Grčka. Na primjedbu novinara da bi u tom slučaju Grčka “eksplodirala”, Ostojić je ustvrdio kako “do sada nije eksplodirala” a “nitko nema pravo doći u situaciju da na ovaj način pokušava riješiti svoje probleme”.

“Za to postoji EU koja se dogovara, između ostaloga, i oko preseljenja”, kazao je. Također je izrazio očekivanje da se do večernjih sati Tovarnik u potpunosti rastereti izbjeglica.

Naša je obveza da migrante prema pravilima EU registriramo, da oni zatraže međunarodnu zaštitu. Mi smo prema njima dužni postupati prema zakonima, napomenuo je ne želeći kalkulirati s broje izbjeglica koji Hrvatska još može očekivati iz Makedonije i Srbije.

“Nitko od ovih ljudi nije ušao u Hrvatsku po principu otvorenih vrata i ‘izvol’te – dođite’. Postupali smo temeljem međunarodnih konvencija”, rekao je Ostojić istaknuvši kako će se Hrvatska i dalje držati međunarodnih ugovora.

Dok je Ostojić davao izjavu novinarima, izbjeglice su se ukrcavale u desetak autobusa koji su stigli na kolodvor. Autobusi će ih, kako se neslužbeno doznaje, prevesti do susjedne Ilače na čijoj željezničkoj stanici je vlak koji će ih odvesti u prihvatne centre kod Zagreba. hina