Zagreb pogodio potres jačine 2,9 prema Richteru – dijelovi grada bez struje

potres1

potres1Sinoć u 20.41 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom na području grada Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem gradskom području. Prema informacijama EMSC-a epicentar je bio pet kilometara zapadno od Zagreba na dubini od 2 kilometra.

Nema razloga za paniku, potres je umjerene jačine. Generalno se ne očekuju štete, ali budući da je potres bio ‘odmah ispod grada Zagreba’ izazvao je veliko zanimanje i paniku kod građana. Za to nema razloga’, izjavio je za HRT seizmolog Krešimir Kuk.

‘Radi se o manjem potresu i ne bi trebalo biti bitnijih oštećenja – eventualno na starim zgradama, izgrađenima nakon 1880. Zagreb godišnje pogodi oko 400 potresa koji se uopće ne osjete, izjavio je Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Zagrebačko područje dobilo je dvije nove seizmološke postaje – u Ozlju i Loboru. S ukupno 6 postaja bolje će se moći predvidjeti gdje se može očekivati potres, poput onoga koji je pogodio Zagreb 1880. Potres kojega se još sjećamo bio je prije 20-ak godina kada se nisu rušile zgrade, ali se osjetilo podrhtavanje.

Kao posljedica potresa došlo je do ispada iz sustava osam trafostanica na području istočnog dijela grada. Bez napajanja električnom energijom ostali su kupci na području Borongaja, Sigečice, Petrove ulice, Voćarske i Posilovićeve, priopćeno je iz HEP-a čiji su radnici odmah izašli na teren.

Nema dojava o materijalnoj šteti. hrt