Prve izbjeglice krenule iz Šida prema Hrvatskoj

izbjeglice

izbjeglice

Autobusi koji su posljednjih dana prevozili izbjeglice iz Preševa perma granici Srbije i Mađarske od sinoć su preusmjereni na Šid i granicu s Hrvatskom. Hrvatski radio javlja kako su prva autobusa stigla jutros oko četiri sata, a nešto prije sedam sati izbjeglice su krenule preko polja u smjeru Iloka. Među njima je puno djece i mladih, dosta su iscrpljeni. Pretpostavlja se da idu u mjesto Sot gdje postoji prihvani centar Crvenog križa, a Hrvatski radio doznaje kako su im upravo djelatnici Crvenog križa iz Srbije rekli da tu dođu. Hina

Reutersov kamerman vidio je desetke izbjeglica koji preko polja kukuruza stižu na srbijansku granicu s Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmjereno s rute prema Mađarskoj. Glasnogovornik policijske uprave Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović izjavio je Hini da na graničnim prijelazima sa Srbijom do 7,30 sati još nema pojedinačnih niti grupnih dolazaka izbjeglica iz Sirije. Kamerman Reutersa snimio je dolazak jednog autobusa s najmanje 50 izbjeglica koji su se potom preko polja kukuruza uputili prema Hrvatskoj. Novinar na hrvatskoj strani granice kaže da je hrvatska policija okružila prvu skupinu izbjeglica i odvela ih na registriranje.

Izvjestitelj AFP-a prenosi da je prva grupa s 30 do 40 izbjeglica oko 4.30 sati stigla na autobusnu postaju u Šidu iz srbijanskog grada Preševa blizu makedonske granice, odakle su putovali cijelu noć. Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, autobusi koji su dosad izbjeglice prevozili iz prihvatnog centra u Preševu prema Mađarskoj u utorak navečer su na vjetrobrane postavili novo odredište: Šid.