Izbjeglice na graničnom prijelazu Tovarnik

ds 04

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je pismo premijeru Milanoviću u kojem, zbog izbjegličke krize, zahtijeva sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

ds 04

Prema odluci srbijanskih vlasti autobusi koji su proteklih dana prevozili izbjeglice prema sjeveru Vojvodine i granici s Mađarskom preusmjeravaju se na Šid i granicu s Hrvatskom. Do promjene u ruti došlo je nakon zatvaranja graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske u utorak, zbog čega su stotine izbjeglica ostale zarobljene u pograničnom području. Blic i B92 javljaju kako je vozačima rečeno da se ne zaustavljaju sve dok izbjeglice ne prebace do granice s Hrvatskom, dok policija istovremeno sve autobuse koji su eventualno krenuli na granicu Mađarskom preusmjerava prema našoj granici.

Jutros nešto prije 6 sati stigao je autobus s oko 60 izbjeglica na autobusni kolodvor u Šid. Riječ je bilo uglavnom o ženama, djeci i muškarcima mlađe životne dobi, koji su zatim pješice krenuli prema graničnom prijelazu Šid, odnosno Tovarnik, javila je jutros HRT-ova novinarka Kristina Pešić Biondić.

No nešto prije samoga graničnog prijelaza Šid, kaže, 500-tinjak metara prije, skrenuli su na sporedni, kukuruzni put, očito želeći izbjeći granicu, ili točnije, registraciju. Radi se o tome da se ne žele registrirati kako bi mogli zatražiti azil u drugim zemljama. No ne razmišljaju svi jednako, stigla je i manja skupina, od oko 15 izbjeglica, u policijsku postaju u Tovarniku. Treba reći da je ovo prvi autobus od više njih za koje su srbijanski mediji javili da su još sinoć krenuli s juga Srbije prema Hrvatskoj.

Podsjetimo da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer izjavio da će se u Tovarniku s izbjeglicama postupati prema međunarodnim konvencijama, odnosno da se moraju registrirati kako bi se ustanovilo imaju li pravo na pomoć ili ne. Isto tako, šef granične policije rekao je da Hrvatska ima 20.000 policajaca, njih šest tisuća čuva državne granice, pa ako kolegama u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji bude poterbna pomoć, šalju je iz unutrašnjosti. hrt