Skip to content

Široki Brijeg: Stopama pobijenih – VII. simpozij

20150914082933U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 20. rujna, bit će održan VII. simpozij pod nazivom Stopama pobijenih. Osvjetljavanje je to komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Program počinje u 11.00. Priređivač simpozija je vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Najprije slijedi sv. misa koju će predvoditi fra Ivan Landeka, župni vikar u Međugorju. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja. Mr. sc. Vladimir Šumanović, povjesničar, govorit će o Obrtanju uloga: Kako su u poslijeratnoj propagandi ubojice lagali o žrtvama. Andrija Vučemil, književnik i uznik, govorit će, pak, na temu Komunistički zločini i ja. Velimir Mabić, član Odjela HNS-a za Drugi svjetski i Domovinski rat, predstavit će rad Odjela i rad povjerenstava po općinama koje Odjel koordinira.

Dosadašnji tijek simpozija i održane radove moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info (Događanja + Simpoziji). Ubrzo će tu biti stavljeni i ovi najnoviji radovi.

 

VII. SIMPOZIJ »STOPAMA POBIJENIH«

Franjevački samostan, Široki Brijeg, 20. rujna 2015.

I nadalje istražujemo naše pobijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, kako 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca tako i veliko mnoštvo vjernog puka. U tu svrhu i ove godine priređujemo simpozij.

Program

11.00  Sv. misa (u samostanskoj crkvi)

fra Ivan Landeka ml., ž. vikar, Međugorje

12.00  Izlaganja (u samostanskoj dvorani)

Obrtanje uloga: Kako su u poslijeratnoj propagandi ubojice lagali o žrtvama

mr. sc. Vlado Šumanović, povjesničar

Komunistički zločini i ja

Andrija Vučemil, književnik i uznik

Rad Odjela HNS-a za Drugi svjetski i Domovinski rat

Velimir Mabić, član Odjela

Svojom nazočnošću simpoziju i uporabom predavanja koja će biti održana doprinesimo širenju i pronalasku istine o minulim događajima! Ako slučajno znate koji korisni podatak, javite nam ga što prije. Unaprijed hvala.

fra Miljenko Stojić, vicepostulator