Skip to content

Dolina leptira na krilima haiku-poezije

Brod na Kupi okupio pjesnike na teme rijeka i leptir

Delnice 1

U organizaciji Udruge „Goranski koraci” Delnice sudionike Trećeg haiku susreta pjesnika ugostio je Brod na Kupi

Foto: Stjepan Rožić

Na natječaj iz 43 mjesta od 238 autora prispjelo 736 ostvarenja. Ona su donijela i zbornik haiku radova „ Oj, Delnice, grade pod Petehovcem”. Tiskano je obaranih 178 radova od 88 autora. S radošću je najavljeno da se od ukupnog broje autora na natječaj odazvalo 150 učenika s 259 radova iz 21 osnovne škole Odabrana ostvarenja za zbornik ilustrirali su učenici osnovnih škola: „Turnić i Škutinje”, obje iz Rijeke. Turanj, Karlovac i PŠ Cerovac Vukmanički. Naslovnica je djelo polaznika delničkog Dječjeg vrtića. Uz literarni ponuđeni sadržaj budi i ekološki osjećaj, naglasila je glavna i odgovorna urednica Slavica Grgurić Pajnić, inače i agilna organizatorica Susreta i sama haiku pjesnikinja. Za ovogodišnju natječaj tematski su ponuđeni rijeka i leptir S razlogom. Okupljanje je bilo uz Kupu i u tom prostoru nadaleko poznate Dolinu leptira.

DSC00385

U toj panorami za subotnjeg boravka autori su doživljajno izravno bili s prirodom , a razgledanje, stalnih postava lova, šumarstva i ribolova u kaštelu Zrinski i izložbeno – dokumentarno. Priroda je prirodni izvor nadahnuća za haiku. To se osobito osjetilo i čitanjem pohvaljenih i nagrađenih radova. Njih su u ime Povjerenstva za odabir priopćile Ljudmila Milena Mršić (za odrasle) i Božica Pleše (za učenike). Ugođaj haiku trenutaka u Brodu na Kupi zasigurno donosi prvonagrađeni haiku za učenike izabran za himnu Susreta. Uz temu rijeka djelo je učenice Nine Kalin, OŠ Buje (mentorica Sonja Buljević)

Bistra voda
vlastiti odraz
popila srna

U sklopu programa održana je i promocija knjiga (za svaku vrstu zasebna) tanka, senrju i haiku radova autorice Đurđe Vukelić Rožić.Ona je i kao glavna i odgovorna urednica predstavila bogat sadržaj (160 str.) časopisa Iris str. za haiku-poeziju i srodne izričaje Udruge „Tri rijeke” haiku pjesnika Otoka Ivanić. Skup je dajući potporu sadržajima u ime Matice hrvatske, Ogranka u Delnicama., pozdravila predsjednica Nives Marijanović.

See also  P. Pavlović - POČITELJ

Delmice 3