Skip to content

Ljetna turneja Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu

U kolovozu 2015. Cantores sancti Marci, oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu, otputovao je na ljetnu turneju tijekom koje je posjetio Dubrovnik, Skadar i Ohrid

Dubrovnik 2 corr

Neposredni povod ove turneje bio je poziv na sudjelovanje na međunarodnom festivalu zborova Ohrid Choir Festival 2015. u Makedoniji, održanom od 27. do 31. kolovoza, na kojemu je sudjelovalo preko 20 zborova iz cijele Europe

foto-galerija

Turneja je započela najprije gostovanjem Cantoresa u Dubrovniku gdje su u nedjelju 23. kolovoza u samostanskoj crkvi sv. Dominika uveličali misno slavlje tijekom kojega je jedanaestorica mladih dominikanskih novaka položila svoje prve jednostavne zavjete. Idućeg dana Zbor je u dubrovačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije održao koncert na kojemu su izvedena djela Bacha, Elgara, Mozarta, ali i hrvatskih autora sakralne glazbe. Dubrovčani i njihovi gosti, mahom turisti, pokazali su veliki interes za ovaj koncert, a Cantoresi su im uzvratili iznimnim glazbenim doživljajem koji je završio izvedbom Händelova Hallelujah iz oratorija Mesija koji je izmamio ovacije publike. U ovom prvom dijelu turneje Zbor je pratio čuveni čembalist i orguljaš Pavao Mašić, jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenika mlađe generacije, glavni orguljaš crkve sv. Marka u Zagrebu, koji se zbog drugih koncertnih angažmana nije mogao pridružiti Cantoresima na drugom dijelu turneje.

Ohrid ctkva 1 corr

Cantores sancti Marci potom je na putu za Ohrid posjetio i Albaniju gdje je dva dana boravio u Skadru na poziv don Frane Čivljaka. Don Frano je kao član dubrovačkog neokatekumenskog puta 2002. godine na susretu mladih s papom Ivan Pavlom II. u Torontu dobio svećenički poziv, ušao u novoosnovano misionarsko sjemenište u Albaniji u gradu Lezhë, te nakon svećeničkog ređenja 2013. godine ostao djelovati u Albaniji kao misionar. Povod za gostovanje Cantoresa u Skadru bio je obilježavanje obljetnice rođenja Majke Tereze iz Kalkute, misionarke albanskog podrijetla koja je rođena 26. kolovoza 1910. godine u Skopju, a čiji je život obilježila briga za siromašne, bolesne, nemoćne i umiruće. Tim povodom Cantoresi su nakon svečanog misnog slavlja koje je predvodio don Frano Čivljak održali prigodni koncert duhovnih pjesama u crkvi sv. Frane u Skadru. Izvedena su djela europskih i hrvatskih skladatelja, a kao poslasticu za kraj koncerta Cantoresi su izveli pjesmu albanskog skladatelja Vinçenca Gjinija posvećenu Majci Terezi. Koncert je bio izuzetno posjećen, a posebno oduševljenje gostovanjem hrvatskog zbora izrazile su članice redovničke zajednice Misionarke ljubavi koju je Majka Tereza osnovala u Kalkuti 1950. godine. Na koncertu su sudjelovali i predstavnici drugih redovničkih zajednica koje djeluju u Albaniji, pa i Andrijana i Srećko, dvoje Hrvata pripadnika zajednice Bogu posvećenih laika Tempulli i Zotit (Hram Božji). Ova zajednica, osnovana u Albaniji, okuplja osobe koje su odlučile živjeti u zajednici posvećujući svoj život molitvom i odricanjem Bogu, a konkretno ostvarujući veliku zadaću Crkve u Albaniji navještanja Isusove Radosne vijesti. Okupljenima na misi i koncertu na kraju je pozdravnu riječ uputio mjesni župnik fra Landi Jaku koji je zahvalio gostima iz Zagreba na veličanstvenom doživljaju uz nadu u ponovni susret u Albaniji.

Skadar misionarke 1 corr 2

Nakon boravka u Skadru, Zbor je stigao u svoje konačno odredište u Ohrid gdje je tijekom Ohrid Choir Festivala održao nekoliko koncerata. Prvi dan natjecanja na svečanom otvorenju Cantoresi su sudjelovali u izvedbi dvije makedonske pjesme, Biljana platno beleše i Makedonsko devojče, koju su zajednički izveli svi zborovi koji su sudjelovali na natjecanju. Drugog dana natjecateljskog dijela Cantoresi su izveli četiri kompozicije među kojima i Makedonsku humoresku Todora Skalovskog. Osim natjecateljskog djela, zbor je sudjelovao i na revijalnom sakralnom djelu natjecanja održanom u crkvi sv. Ćirila i Metoda gdje je izveo tri kompozicije čije izvedbe su mnogi natjecatelji iz konkurentskih zborova ocijenili najboljima na Festivalu. Svečano proglašenje pobjednika i zatvaranje Ohrid Choir Festivala održano je 31. kolovoza kada je obznanjeno da je Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci osvojio jedno od zlatnih odličja te posebnu nagradu za najbolje izvedenu makedonsku kompoziciju što je bio obvezni dio natjecateljskog programa.

Ohrid nagrada 1 corr

Ovom turnejom na kojoj je Cantores sancti Marci osvojio srca publike Dubrovnika, Skadra i Ohrida, a osobito nagradom i ovacijama doživljenim u jakoj konkurenciji europskih zborova na Ohrid Choir Festivalu, potvrdio je visoku kvalitetu zborskog muziciranja i mjesto među najboljim amaterskim zborovima u Hrvatskoj. Za visoki standard njihove izvedbe, uz kvalitetne glasove mladih članova Zbora, svakako je najzaslužniji njihov zborovođa Jurica Petar Petrač koji od 2011. godine vodi Oratorijski zbor Cantores sancti Marci, s kojima je i ranijih godina osvojio niz međunarodnih priznanja na brojnim zborskim natjecanjima. Nadamo se da će i ova turneja i osvojeno prvo mjesto na međunarodnom Ohrid Choir Festivalu biti dodatni poticaj Cantoresima za nove glazbene i izvođačke izazove koji ih čekaju u novoj sezoni, a svima vama povod da posjetite Gornji grad i crkvu sv. Marka u Zagrebu gdje svake nedjelje tijekom bogoslužja u 11 sati imate priliku uživo doživjeti glazbene čarolije Cantoresa i njihovog pratitelja na orguljama Pavla Mašića.

Hrvoje Beban, prefekt Zbora

Cantores sancti Marci