Skip to content

Filmski festival iz sibirske tajge gostuje u MM centru

24TheDancing

Međunarodni Kansk Video Festival (Rusija / Sibir), eksperiment je u prostoru i vremenu koji se održava od 2002. Sibirski gradić Kansk pronađen je slučajno na Internetu i odabran kao prostor održavanja festivala jer se njegovo ime podudara s filmskim festivalom u Cannesu, budući da se nazivi obaju gradova isto izgovaraju.

Festival promovira nova imena nezavisnog filma i videa, nove žanrove i nove filmske trendove.

Od svojih je početaka festival svake godine sve više rastao i širio svoje aktivnosti, a ove je godine pokrenuta putujuća balkanska filmska ekspedicija BalKANSK koja će od 11. do 23. rujna obuhvatiti 3200 km, 13 gradova u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Mađarskoj, 15 filmskih projekcija, radionica,..

Diljem Balkana bit će prikazano nekoliko programa video radova iz bogate riznice Kanskog festivala. Prije svega, tu je selekcija najboljih filmova iz festivalske konkurencije 2013-2014, s dodatnim naglaskom na rusko eksperimentalno filmsko stvaralaštvo.

Gostovanje u MM centru započinje u 20 sati predstavljanjem projekta Fairytales of the World / Bajke svijeta te projekcijom pobjedničkih filmova iz Kanska 2013. i 2014. od 21 h. Ulaz je besplatan! Svi filmovi imaju titlove na engleskom jeziku!

20:00 FAIRYTALES OF THE WORLD WITH IVAN TURIST

Filmske adaptacije narodnih priča iz cijeloga svijeta, a sve u izvedbi slavnog ruskog underground komičara Ivana Turista. Prikazujemo prvu seriju kratkih filmova inspiriranih bajkama s područja bivšeg SSSR-a. Projekt će predstaviti sam autor i glavni glumac, Ivan Turist.

21:00 KANSK AWARDS 2013. – 2014.

The Head (Glava), r. Ilya Konstantinov (RUS), 2013., 12′
Ruski jezik s engleskim podnaslovima
Posebna nagrada žirija 2013.
Tri bezimena seljaka idu u lov. Na putu čavrljaju o svemu, životu i postojanju. Ne znaju da ih glavno pitanje očekuje na kraju puta, u medvjeđem brlogu.

Refraction (Lom) r. Dmitry Lurie (NO, RUS), 2012., 3,5′
Bez dijaloga.
Posebna nagrada žirija 2013

Film je studija o lomu svjetlosti i senzacija u prizmi umjetnikova sjećanja utisnutih na Super 8 mm film. Crno bijele urbane bajkovite scene prelamaju se u umjerene boje prastarog sjevernog krajolika i pulsiraju u ritmovima i proročkom mrmljanju reggae grurua.

TaBOGO, r. Dario Cervantes Duque (COLOMBIA9, 2013., 16,5′, 2013.
Bez dijaloga.
2. nagrada 2014.
Svatko se uklapa u TaBOGO; Vrag je u mirovini, Razjareni Silovatelj umire, mase i umovi, kontradikcije i udaranje o prsa… neprestani plač neba… sve će biti isto, ili još gore, u gradu, ne za vraga i razjarenog silovatelja u očaju u Ulici nade.