Skip to content

Izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića “Svjetlost cvijeća”

U Galeriji Crve sv. Petra Starog i Andrije u Zadru u organizaciji Photo cluba Kornat otvorena

Bilosnić 5

U Galeriji Crve sv. Petra Starog i Andrije u Zadru, u organizaciji Photo cluba Kornat, u srijedu 9. rujna 2015. godine otvorena je deveta ovogodišnja izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića Svjetlost cvijeća. Uz voditelja Galerije Juana Miguela Vilhara, izložbu je otvorio fotograf Silvio Panović, koji potpisuje i postav izložbe. Riječ je o stotinjak Bilosnićevih fotografija na temu cvijeća. Izložba je istodobno postavljena i u Galeriji „Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku.

foto-galerija

U katalogu izložbe Bilosnić piše i ovo: „Svoj prvi susret sa cvijećem doživio sam u najranijoj mladosti u Zemuniku, i vezan je za blagdan Cvjetnice čemu sam posvetio neke svoje pjesme, te pisao u memorabilijama. U pjesmi Cvjetnica kažem i ovo: Latice iz vode moje nebo dižu: / mećava ivančica kao bijeli anđeli / što kradom dolaze dok se zora kroza san provlači. / Bog je svuda, svaka latica. Ovaj ću osjećaj slijediti i u pjesmi U svjetlu Zemunika: U zrcalu Zemunika vidim dijete/ janje kako brsti cvjetni vjenčić / ispleten od proljeća. Svaki moj susret sa cvijećem od početka je susret s vjerom i nadom, onim simbolima u kojima se zrcali sjeme Božje ljepote. Doživljavajući svaki ubogi cvijet kao ures svijeta usnama ljubavi istoga svijeta, u hijeroglifima njegovih latica pokušavao sam isčitati povijest svemira. A zašto i ne, kada sa cvijećem možemo predstaviti i Sunce i Mjesec, kao i tolike zvijezde, svaki se cvijet sastoji od solarnog ili lunarnog broja latica.”

Izložbu Svjetlost cvijeća Bilosnić posvećuje svom pokojnom kolegi, poznatom albanskom haiku pjesniku Milianovu Kallupiju, na čiji je poziv u nekoliko navrata nazočio Danima cvijeća koji se početkom svakog ljeta održavaju u gradu Elbasanu u Albaniji. To je i razlog što je fotografija na naslovnici nazvana Crvena ruža Elbasana, kako se i zove pjesnička nagrada koju je Bilosnić u Elbasanu dobio za pjesničku zbirku Tigar.

Bilosnić 8Panović, Bilosnić i Vilhar

See also  Goran Lizdek: Izložba plakata