Građani se provozali najstarijim tramvajem ZET-a

y40225474

Prošlo je točno 124 godine od uspostave organiziranog javnog prijevoza u Zagrebu što je obilježeno i na glavnom zagrebačkom trgu

y40225474Više od stoljeća, točnije 124 godine postoji organizirani javni prijevoz u Zagrebu. Ova važna obljetnica, obilježena je na glavnom zagrebačkom trgu.

– Sretna sam i ponosna što sam na čelu podružnice ZET-a gdje smo sve te silne godine na usluzi našim sugrađanima kao i putnicima i prolaznicima u gradu Zagrebu. Bilo je lijepih dana, bilo je i težih dana, ali u principu ZET se trudi sa svim svojim djelatnicima da kvalitetno i dobro odradi, da su svi naši putnici zadovoljni i da imaju osiguranu uslugu kakvu traže – izjavila je voditeljica podružnice Ljuba Žgela.

Na proslavu ZET-ove obljetnice došli su i najstariji vozač ZET-a Stanko Soldo, kao i prva vozačica autobusa Nevenka Bišćan, koji su se prisjetili svojih početaka.

– Prije je bilo jako loše. Tramvaj je imao samo jednu kočnicu i pijesak. Ako su kočnice zakazale, onda i da imate svoje dijete pred sobom morat ćete ga pregazit. Danas tramvaji imaju kočnice, rashladni uređaj i toplinsku snagu – prisjetio se najstariji vozač ZET-a, Stanko Soldo.

– Počela sam 1976. godine. U trećem mjesecu sam položila, a od toga sam 2 mjeseca prije pohađala autoškolu ZET- vrlo kvalitetnu. Već sam imala praksu jer sam 12 i pol godina vozila kamion, međutim kada dođeš u autobus, to je sasvim drugo. Tu su ljudi, tu se mora elegantno voziti, stalno si izložen nekoj dobronamjernoj ili lošoj kritici. Različito su prihvatili, malo muška ljubomora, međutim kada su vidjeli kako vozim, sve je bilo dobro – rekla je prva vozačica autobusa Nevenka Bišćan.

Za razliku od nekih davnih dana, ZET je danas modernizirao svoja vozila te su time kvaliteta i sigurnost vrlo visokog standarda. Iz ZET-a su potvrdili kako ove godine u planu imaju nabavku 20 novih autobusa.

– U ZET-u je u tijeku plan nabave novih autobusa. Ove godine bi se trebalo realizirati. Dio ih je zglobnih, vezano o prometnoj potražnji, a dio solo autobusa, tako da ćemo sad zajedno sa službama Zagrebačkog holdinga i službama grada Zagreba riješiti način financiranja i nabavku uz postupak javne nabave koji će biti raspisan – najavila je Žgela.

Odaziv na vožnju najstarijim tramvajem bio je velik. Mnogi građani imali su prilike provozati se onako kako se to nekada radilo, ali ipak, po ljetnim vrućinama ući u rashlađeni tramvaj – je neprocjenjivo. zagrebancija.com