Prostorne igre u galeriji Bruketa 2

prostorne igre 1

Konceptualnom izložbom „Prostorne igre” u galeriji Bruketa 2 obitelj Bruketa nastavlja svoju ideju pridonošenja riječkoj kulturi ispreplitanjem pojednih medija i promoviranja nekonvencionalnih pristupa likovnoj umjetnosti

foto-galerija

Polazište ideji „Prostornih igara” bila je slika „Bez naziva” akademskog slikara Tonija Franovića, slikana u tehnici akrila na platnu dimenzija 100×150 cm. Na toj slici iz zaklade Male galerije dominira masivni kameni stup smješten u imaginarnom mediteranskom vrtu.

„Upravo zbog njezine nepretencioznosti, slika nas je motivirala da se konceptualno odredimo”, reći će Brukete objašnjavajući način na koji su kameni stup s platna prenijeli u svoj medij – keramičko oblikovanje. Tako je naslikani stup u prostoru galerije Bruketa 2 oživio u obliku impozantnih glinenih stupova što su iskoračili iz Franovićevog mediteranskog vrta u treću dimenziju u kojoj pričaju neku svoju novu priču, neizvjesnu do samoga kraja. I tu priči nije kraj – i akril na platnu, i glina, viđeni promatračevim okom, stapaju se u novu prostornu sliku, prelazeći iz jednog medija u drugi, kao što se umjetnost iz prostora Male Galerije u Užarskoj te galerije Bruketa 2, viđena očima domaćina i niza gostujućih umjetnika, desetljećima iz galerijskog prostora prelijeva na okolne ulice i trgove kako bi bila što dostupnija građanima.