Najava – ZAPREŠIĆU U ČAST 2015.

01 naslovna

Najava otvorenja skupne izložbe povodom Dana Grada Zaprešića, u organizaciji ustanove URIHO i Kluba Zaprešićana ZAPREŠČAN: ZAPREŠIĆU U ČAST 2015.

01 naslovnaGalerija SUNCE
Avenija Marina Držića 1, URIHO, Zagreb

Autori: Blažanović, Blažeković-Kilača, Filipčić, Horvat-Hlebinski, Ivanković, Jančić, Jonke, Karaula, Kasumović, Keretić, Kralj, Perički, Rajn, Rožić, Skledar, Svoboda, Škoda, Škofač, Talijančić, Tintor, Tkalčec, Utović, Žaja, Žaper

Otvorenje, u četvrtak, 15. listopada 2015. godine s početkom u 18.30 sati. Izložba se može pogledati: pon-pet, od 10,00 do 16,00, srijedom do 17,00 sati, do 13. studenog 2015. godine.

foto-galerija

ZAPREŠIĆU U ČAST 2015.

• Izložba likovnih radova u Galeriji Sunce Zagreb (URIHO, 15. listopad 2015.) i
• 11. humanitarna aukcija (Srednja škola Ban Josip Jelačić – Zaprešić, prosinac 2015.)

Povodom Dana Grada Zaprešića renomirana zagrebačka galerija Sunce i ove godine predstavlja izložbu radova zaprešićkih umjetnika i prijatelja Grada Zaprešića pod nazivom “Zaprešiću u čast 2015”.

Izložena likovna djela nastala su na tradicionalnoj zaprešićkoj likovnoj koloniji “Matija Skurjeni” (30. svibnja 2015.) u prostoru Kluba Zaprešićana “Zapreščan”.

Za ovu prigodu od nastalih radova izabrana su 24 djela. Djela su izradili i za aukciju darovali slijedeći autori: Slavko Blažanović, Slavko Blažeković-Kilača, Snjažana Filipčić, Milan Horvat-Hlebinski, Mira Ivanković, Drago Jančić, Juraj Jonke, Željko Karaula, Alen Kasumović, Ivan Keretić, Larisa Kralj, Dragutin Perički, Mladen Rajn, Lahorka Rožić, Zlatko Skledar, Milivoj Svoboda, Darko Škoda, Božidar Škofač, Ksenija Talijančić, Nedeljko Tintor, Josip Tkalčec, Karolina Utović, Ante Žaja, Jakov Žaper

Izložena djela mogu se pogledati za vrijeme trajanja izložbe, a potom će biti ponuđena na prodaju na 11. zaprešićkoj humanitarnoj aukciji u mjesecu prosincu (Srednja škola Ban Josip Jelačić – Zaprešić). Novac od prodanih djela, kao i svake godine, namijenjen je najpotrebitijim sugrađanima.

Organizator događanja je Klub Zaprešićana “Zapreščan” i Ustanova URIHO, a pokrovitelj Grad Zaprešić i gradonačelnik Željko Turk.

Zahvaljujemo svima koji su na različite načine doprinijeli za održavanje ove tradicionalne umjetničko-humanitarne manifestacije.

Ninoslav Gregurić Bajza, Predsjednik kluba Zaprešićana ZAPREŠČAN

foto-galerija

Slavko Blažanović, zaprešićki slikar rođen u Bosanskom Šamcu diplomirao je na Fakulteta za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Slikarstvom se bavi dulje vrijeme. Imao je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Sudjelovao je na mnogim humanitarnim aukcijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Slavko Blažeković-Kilača, rođen u malom posavskom selu Lonja. Tradicijski način života na selu, vjerski elementi iz svakodnevice, graditeljska i etno baština Lonjskoga polja te rijeka Sava njegovi su najčešći motivi. Član je likovnih udruga Moslavački krug, SULIKUM, PETRIART te likovne sekcije KUD -a Tomislav, sv. Ivan Žabno.

Snjažana Filipčić, rođena je u Sinju, a nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost (odjel tekstila), diplomira na Tehnološkom fakultetom Instituta za tekstil i odjeću. Likovno obrazovanje dopunjuje završivši četiri semestra Agorine slikarske akademije u klasi akademskog slikara Dine Trtovca. Živi i radi u Zagrebu.

Milan Horvat-Hlebinski, rođen je u Repašu u Podravini, sudjelovao je na 150 skupnih izložbi. Zastupljen je u knjigama “Hlebinska naivna škola”, “Naivni umjetnici” te u četiri reprezentativne knjige Maxa Fournya o svjetskoj naivnoj umjetnosti te u “100 slikara i kipara”, zatim u “Podravska naiva” i “Čudo hrvatske naive”.

Mira Ivanković, rođena u Hrvatskoj Kostajnici, slikati je započela još u djetinjstvu, a prvi crteži bili su joj portreti. Od tehnika preferira ulje na platnu, suhi pastel i kombinirane tehnike dok su joj teme različiti pejzaži, aktovi, mrtva priroda i cvijeće. Izlagala na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Drago Jančić, rođen u Prigorju Brdovečkom, diplomirao likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugogodišnji nastavnik u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. Uvršten u Enciklopediju hrvatske likovne umjetnosti i Leksikografski biografski leksikon.

Juraj Jonke, rođen u Zagrebu. Slike mu se nalaze u stalnom postavu muzeja naive Golubovec te u stalnom postavu galerija Veliki Tabor, Jastrebarsko, Bjelovar, Novska, Vukovar i u zbirci Bauer. Dopredsjednik je Hrvatskog likovnog društva i ovogodišnji dobitnik prve nagrade zagrebačkog uličnog festivala Cest is d’Best.

Željko Karaula, zaprešićki akademski slikar-grafičar rođen je u Prispu kod Livna, diplomirao na ALU u Zagrebu. Pored slikarstva bavi se dizajnom i kiparstvom. Skulpture mu se nalaze na javnim mjestima: Žena robijašica za Hrvatsku i Korpus Krista na Domovinskom križu u Požegi te Kapela Male gospe.

Alen Kasumović, student Akademije likovnih umjetnosti, fotograf, bivši hokejaš u kolicima ali iznad svega mladić koji svojim optimizmom i pogledom na svijet može poslužiti kao primjer onima bez invaliditeta koji su nesretni stoga što životu traže “dlaku u jajetu”. Alen slika s ustima.

Ivan Keretić, kneginečki narodni slikar priključivši se poznatim i povijesnim osobama ovoga kraja uspio je stvoriti originalna, jedinstvana i autentična djela koja će ostaviti pečat i na samu hrvatsku likovnu umjetnost. Predsjednik je LU “Kula Kneginec”.

Larisa Kralj, dolazi u živjeti u Zaprešić iz Rusije. Sudionica je više likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu kao i raznih humanitarnih akcija. Akvarel joj je izričaj trenutnih raspoloženja s lirskim natruhama i emotivnim titrajima dok je rad s uljenim bojama na platnu avantura dokumentarnosti i maštovitost kreativne slikarice.

Dragutin Perički – Piki, rođen u Zaprešiću i živi u Zaprešiću. Prvu zajedničku izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD-a “Ilija Gregorić”. Samouki je slikar. U svom radu uspješno koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce.

Mladen Rajn, rođen u Varaždinu redoviti je gost zaprešićkih likovnih događanja. S umjetnošću se susreće najprije pišući urbanu poeziju i baveći se rock-glazbom. Likovnu umjetnost otkriva preko kiparstva. Posljednih godina bavi se slikarstvom izražavajući se različitim tehnikama kao što su akvarel, akril i ulje na platnu.

Lahorka Rožić, akademska slikarica rođena u Rijeci živi u Zagrebu. Izlagala je samostalno u Zagrebu, Zaprešiću i Krapini. Radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi “Dr. Ivan Merz” i Osnovnoj školi u Novom Zagrebu. Dobila je niz nagrada za likovno-pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Zlatko Skledar, rođen u Zaprešiću, prve spoznaje o slikarstvu naučio je u osnovnoj školi kroz likovnu sekciju te kod našeg eminentnog, naivnog slikara gospodina Matije Skurjenija. Izlagao samostalno i na skupnim izložbama. Sudionik je na više likovnih radionica i drugih različitih humanitarnih aktivnosti.

Svoboda

Milivoj Svoboda, rođen u Tomašnici, studij na VPŠ-u završava u klasi M. Veže. Radni vijek provodi na OŠ u Rapskoj ul. u Zagrebu gdje je za rad s djecom stekao naziv “Zaslužni likovni pedagog”. Slikar je dara i zanosa, a živi i radi u Zaprešiću.

Škoda

Darko Škoda, akademski slikar zaprešićkog kraja rođen je u Zagrebu. Od 1995. do 1997. boravi u Nizozemskoj i Njemačkoj gdje studira slikarstvo i izlaže. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a masline su mu vrlo dragi motiv.

Božidar Škofač, rođen u Letovaniću gdje živi i radi. Profesor zemljopisa i biologije od djetinjstva se bavi crtanjem, a zadnjih dvadesetak godina intenzivno slika pretežno tehnikom ulja na platnu. Tematski je najviše vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine. Vlasnik je etno muzeja u Letovaniću..

Ksenija Talijančić, rođena je i živi u Zagrebu gdje je završila gimnaziju i Pravni fakultet. Do sada je imala šest samostalnih izložbi, sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama te likovnim kolonijama onih s humanitarnim karakterom.

Tintor

Nedeljko Tintor, rođen u Koreničanima kraj Daruvara, dipolomirao je Pedagošku akademiju i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pohađao Ecole des Beaux – Arts, Paris (Sorbone) Arts Plastiques. Izlagao diljem svijeta. Bavio se pedagoškim radom, scenografijom i ilustracijom. Vodi tečajeve crtanja i slikanja u Zagrebu.

Josip Tkalčec, rođen u Črncu Biškupečkom kraj Varaždina gdje i danas živi. Slikarstvom se bavi 40-tak godina. Izlagao je na više izložbi. Tehnike kojima se služi u svom umjetničkom stvaralaštvu su ulje i akril na platnu. Bavi se i kiparstvom, oslikavanjem zidova te restauracijom starih slika u crkvama i dvorcima.

Karolina Utović, rođena u Zagrebu, živi u Zaprešiću. “Moj život je moja Umjetnost”, svaki slobodan trenutak provodi slikajući, povlači se u svoj mali atelje gdje beskrajno uživa prepuštajući se bojama i kistovima, udaljavajući se od svakodnevnice koju nameće sustav, prepuštajući se onome što ju najviše veseli i ispunjava.

Ante Žaja, rođen u Sinju, diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu. Aktivno izlaže samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Danska, Engleska, Češka, Italija i Turska). Studijski boravio i radio u Njemačkoj, Češkoj i Engleskoj. Novi je ravnatelj zaprešićkog muzeja “Matija Skurjeni”.

Jakov Žaper, rođen u Sinju, diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je suradnik Majstorske radionice JAZU kod prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 1991. do 2008. živi u Australiji. Docent je na Akademiji primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci.

foto-galerija7. likovna kolonija Matija Skurjeni Zaprešić 2015.

Izdavač:
Ustanova URIHO, Zagreb i Klub Zaprešićana “Zapreščan””

Za izdavača:
Josip Držaić, Ninoslav Gregurić Bajza

Organizatori:
Ivan Košir, Ivica Blažić

Urednik kataloga i fotografije:
Stjepan Katić

Postav izložbe:
Dragutin Perički-Piki, Ivan Košir, Ivica Blažić

Dizajn:
Akademija-Art

Grafička priprema i tisak:
URIHO Zagreb

Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, listopad 2014. godine

Klub Zaprešićana “Zapreščan”
Bana Josipa Jelačića 141, Zaprešić

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO
Av. Marina Držića 1, Zagreb
tel: 01 6184-200/113
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

ISBN