Skip to content

Veronika Allermayer-Beck: VIA DOLOROSA

veronikaVeronika Allmayer-Beck
Via Dolorosa
Galerija PM
03. – 13. 09. 2015.

Nakon desetogodišnjeg rada u modi i modnoj industriji, gdje se svakog trenutka sve mijenja velikom brzinom, a što je temelj svijeta mode, ubrzo se gubi energija i počinje potraga za dubljim značenjima života, uravnoteženoj trajnosti u tišini. Grabimo i posežemo za informacijama i slikama svega što nas okružuje ne pokušavajući svrstati sve to u suvislost i smisao, nešto što nam pruža stabilnost i što nas usmjeruje. Odavno se izgubilo vjerovanje u klasične luke mira poput religije i tradicije. Živimo brže, više i glasnije. Evoluirali smo i pitanje je tko još uvijek živi u mjestu rođenja? Selimo se, putujemo, sve možemo dosegnuti. Svijet je postao dostupan te ne moramo više voditi živote naših roditelja već imamo mogućnost graditi vlastite stvarnosti. Ovaj je rad osoban i poseže za potrebom stvaranja privatnog oslonca te potrebe za manifestiranjem sebe iz nove perspektive. Rad se poigrava kontradikcijom u pronalaženju dubljeg smisla života na temeljima današnjeg konzumerističkog i ubrzanog društva. “Postoji li uopće potreba da se u nešto doista i vjeruje?”

Via Dolorosa, na četrnaest slika iskupljenja, naslonjena na postajama Križnog puta. 14 prikaza izrađenih u tehnici kolaža tj. recikliranja reklamnih letaka koji nas svakodnevno bombardiraju na ulici, u tramvaju, u poštanskim sandučićima, ispred ulaznih vrata i u stanu. Posebne ponude supermarketa, limenke bezalkoholnih pića, nogometne vijesti i ostali svakodnevni Junk; sve to nametnuto uključuje bljeskove i kič koji se uglavnom povezuje s vjerskim suvenirnicama. A s druge strane upravo kič vjerskih suvenirnica, iako toliko „blještav”, uspješno je zasjenjen neukusom i nadmetanjem velikih korporacija. Kroz reciklažu lažnog sjaja umjetnica će dati novi sjaj stvarnim vrijednostima. Reciklažom uvjerenja pokušat će stvoriti svoju novu religiju i vidjeti što iz toga proizlazi.

Veronika Allmayer-Beck

Veronika Allmayer-Beck austrijska je modna dizajnerica i umjetnica s milanskom adresom. Diplomu za modni dizajn i žensku modu stekla je na Central Saint Martin’s University of the Arts, a poslovna iskustva u svjetski poznatim dizajnerskim studijima kao što su studio Carol Christian Poell, Strenesse i Georgio Armani gdje je obnašala niz dužnosti, od asistenta dizajnera do umjetničkog direktora odjela za dizajn cipela. Već kao srednjoškolka pohađala je međunarodnu školu, a kasnije poslovanje na WU Wien te umjetničke fundacije na Cambridge Arts and Science na Cambridge. Nakon deset godina provedenih u modnoj industriji, fokus njezina stvaralaštva postala je ilustracija, a do sada je izlagala u M.A.X muzeju u Chiassou, Austrijskom kulturnom forumu u Moskvi i Milanskom Trijenalu. Trenutačno predaje dizajn na IUAV university of Vencie i Politechnico, te na milanskom Polidesignu.