Skip to content

Rab – Izložba Ratka Janjića Joba u Galeriji Knežev dvor

janjić 1

U Galeriji Knežev dvor bit će postavljena samostalna izložba akademskog slikara Ratka Janjića Joba.

Otvorenje: petak, 4. rujna 2015. u 21.00 sat, Galerija Knežev dvor, Trg Municipium Arba 2, Rab. Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2015.

Izložba Ratka Janjića Joba bit će otvorena do 30. rujna 2015. godine. RATKO JANJIĆ JOBO diplomirao je 1965. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vjekoslava Paraća, dobivši i Nagradu slikarskoga odsjeka ALU. Poslijediplomski studij završio je u Majstorskoj radionici profesora Krste Hegedušića (1966. – 1971.) Od 1971. do 1974. godine surađivao je s profesorom Hegedušićem na razradi idejnog rješenja i izradi fresaka u Memorijalnom muzeju Bitke na Sutjesci na Tjentištu. Za cijelo to vrijeme naizmjence je po šest mjeseci boravio u Kini, u Zagrebu, na Tjentištu i u Italiji.Od 1975. do 1994. godine radio je u izdavačkom poduzeću „Naprijed” kao likovni urednik, te urednik dječjih izdanja. Isto tako, djelovao je kao grafički urednik u listu „Paradoks”, a radio je i za izdavače „Školska knjiga”, „Mladost”, „Naša djeca” i časopis „Smib”. Uz to, radio je scenografije i ilustrirao TV priče na školskoj TV-Zagreb, ali i scenografije i kostime u kazalištu i na filmu, grafički oblikujući isto tako knjige, plakate i propagandne publikacije, za što je dobivao više nagrada i priznanja. Godine 1986. postaje honorarnim predavačem na Tekstilno-tehnološkom fakultetu – Zavod za dizajn, u Zagrebu, za predmete Slikanje i Crtanje, te Akt, slikanje i crtanje. Od 1993. godine na istom fakultetu postaje izvanrednim profesorom, godine 2000. izabran je za redovnog profesora, a 2005. godine za redovnog profesora u trajnom zvanju.

Samostalno izlaže od 1967. godine i do sada je održao 65 samostalnih izložbi, te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo (crtež – Rijeka, akvarel – Karlovac, na „Ex tempore” Grožnjan i na „Ex tempore” Volosko), kao i za grafički dizajn (za rješenja plakata i za brojna rješenja maraka). Autor je član HDLU-a Zagreb od 1965. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Simfonieta Mediteranea

Opsjednutost morem u slučaju Ratka Janjića-Jobe poklapa se i „rimuje” s obuzetošću suzdržanom dinamikom kadra. Slikajući učestalo i uporno motiv široke pučine i pokrenutoga valovlja, on u njemu vidi plodnu napetost blistavih i zatamnjenih mrlja, živu razmjenu vodoravnih i vertikalnih silnica. Plavetnilo ovih slika inspiriranih plavetnilom morske površine majstorski su slikana ulja na platnu, akvareli i gvaševi odaju visoke standarde profesije i zaokupljenost plavetnilom beskraja.

Sabrina Žigo

janjić 2