Skip to content

Đezer s perom i kistom

dinko 1

Dinko Husadžić Sansky, dobitnik Priznanje Općine Velika Ludina

Foto: Gordana Pelin

Uz Dan Općine Velika Ludina (1. rujna) obilježena je 50. obljetnica života Dinka Husadžića Sanskog (Sanski Most 1965.) i 20. obljetnica zapaženog prosvjetno i kulturnog djelovanja u toj moslavačkoj sredini. Obilježje je pripremila Knjižnice i čitaonice Velika Ludina. Ravnateljica Josipa Gašparec posebno je podsjetila na Husadžićev književni, likovni i na promicanju jazza u kojemu izvođač, ali i zapaženi kritičar. Na susretu u kojem se tražilo mjesto više Dinko Husadžić Sansky, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Velika Ludina uz zahvalu predstavljen je kao osoba koja se daruje s ljubavi, nekomercijalno, već emocionalno. Stoga je i dobitnik ovogodišnjeg Priznanja Općine Velika Ludina, podsjetio je načelnik Dražen Pavlović. O stručnom i uspjesima zabilježenom pedagoškom radu govorila je ravnateljica škole Sonja Pribolšan Pongračić. Inače i OŠ u kojoj je Dinko djelatnik u Hrvatskoj nadaleko je poznata inovacijama u oblikovanju života i nastave. Stoga i njoj uručena Godišnju nagradu Općine Velika Ludina. Na prisutnost Dinka Husadžića Sanskog u školskom, ali i ukupnom društvenom životu s prijateljske strane podsjetio Tomislav Pavlović.

dinko 2

Književnik Dinko Husadžić Sansky od 2006:do 2009. godine objavio je tri zapažene knjige U potrazi za izgubljenom tajnom, Pametno potroši dan i Pogled u jazz (zapisi iz jazz svemira). Uz spomenuta djela publicist Dragutin Pasarić podsjetio je da je Husadžić redatelj i scenograf zapaženog amaterskog igranog filma U potrazi (2007.). Prikazan je na Reviji amaterskih filmova u Zagrebu, ali i na festivalu u Milanu i u Austriji Protagonisti su iz Moslavine, a 70-minutni film je, a što već spada u podvige snimljen samo jednom kamerom. Husadžić je s hrvatske, ali šire jazz scene objavio brojne tekstove u časopisima i na portalima – sve do knjige.Davor Hrvoj posebno primjećuje da Husadžić otkriva hrvatske jazziste srednjeg i mlađeg naraštaja. O njihovom djelovanju, iako nastupaju i snimaju u doba velikih medijskih mogućnosti, ali budući da se bave jazzom, javnost zna vrlo malo.

Dinkove ljubavi su i likovni potezi. O tome svjedoči i izložb priređena u ovoj prigodi. Njegovi motivi posebno vezani uz rijeke: od Sane iz djetinjstva do onih s putovanja sve do pariške Seine, ne mogu, kao i noviji na apstraktne teme, ostaviti ravnodušnima, naglasio je povjesničar umjetnosti Mladen Mitar.

See also  ZAPOČEO PRVI FESTIVAL OPEN HOUSE ZAGREB

Susret sa svojim sumještaninom interpretacijama moslavačkih narodnih pjesama obogatile su članice KUD-a „Mijo Stuparić” iz Velike Ludine.

dinko 3

dinko 4