Skip to content

Beč je spreman za novu školsku godinu

Četiri nove cjelodnevne škole i novi obrazovni kampus

Kampus u Aspernu   Votava   PID

Beč je spreman za novu školsku godinu koja kao i u Hrvatskoj započinje idući tjedan.

Nakon što su građani Beča na referendumu 2010. godine izrazili želju za više cjelodnevnih škola, otvoreno je 28 novih škola ovog tipa, a od ove će jeseni taj broj povećati za još četiri. Tako će Beč dosegnuti brojku od 50 cjelodnevnih osnovnih i 5 srednjih škola.

Osim toga u novoizgrađenom dijelu grada Aspernu niknuo je i novi obrazovni kampus. Ovaj je projekt grad Beč koštao 34 milijuna eura, a ističe se velikim osunčanim terasama i ogromnim vrtom, gdje djeca mogu provoditi odmore i slobodno vrijeme.

Kampus je smješten na površini od 4,8 hektara, a njegova neto veličina iznosi 12.000 kvadratnih metara i nudi dovoljno mjesta za 800 djece.

Pored učionica za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi kampus nudi i zajedničke prostorije za susret i slobodno vrijeme, knjižnicu, restoran, terapijske prostorije za djecu s poteškoćama u razvoju, sportsku dvoranu te igralište s mnogobrojnim sprava u dvorištu.

Zgrada kampusa opskrbljuje se iz obnovljivih izvora energije. Na njezinom je krovu naime postavljen fotonaponski sustav, a izolacija zgrade riješena je ozelenjavanjem fasade.

„Novi dio grada bit će dom i mnogim mladim obiteljima. Stoga su škole važan dio njegove infrastrukture. Posebno mi je drago da novi obrazovni kampus nije samo dobro arhitektonsko rješenje, nego i mjesto razvoja novih oblika učenja”, kazao je povodom otvorenja kampusa bečki član gradske skupštine zadužen za obrazovanje, Christian Oxonitsch.