BLITZ 2015 – međunarodni festival izvedbenih umjetnosti

blitz 1

Treće izdanje BLITZ-a – međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti, s temom korijeni i travke, održava se u Rovinju od 1. do 5. rujna 2015.

blitz 1

Organizator najavljuje:

‘Festival se otvara u utorak (1/9) multisenzorijalnom performativnom šetnjom kojom nas rovinjski Ensemble Antonio Gandusio & Guests vode od Malog mola, kroz stari grad do terase Monte gdje će festival otvoriti DJ set riječke Madame Fature.

Srijeda (2/9) je dan kada lansiramo dvije nove programske sekcije: bLiTZ 4 kiDZ za najmlađu publiku s predstavom A tko si ti? čakovačke družine Pinklec; i SURPRISES. Experimental Cinema Corner, kutak za ljubitelje eksperimentalnog filma s radovima talijanske grupe ZAPRUDERfilmmakersgroup, američkog redatelja Reynolda Reynoldsa te mlade nizozemske umjetnice Melanie Bonajo, koji vrlo originalno tematiziraju neke od ovogodišnjih motiva festivala: odnos čovjeka sa čovjekom, s vremenom, s prirodom.

U četvrtak (3/9) se selimo na lokalitet Sv. Kristofor gdje će nam u srcu prirode talijanski umjetnici i zemljoradnici Teatro delle Ariette odigrati L’estate.fine [Ljeto.kraj], svojevrsni svjetovni Uskrs, obred prelaska i transformacije.

U petak (4/9) ćemo još dublje ući u mračne podzemne vode koje plove ovogodišnjim festivalskim štivom, još smjelije pogledati u teme kao što su otuđenje, brutalnost, zločin, ubojstvo te ih konačno imenovati riječima: u okvirima Croatian Scene Focus-a uz spisateljicu Ivanu Sajko i njezin roman Rio Bar iz 2006. te uz izvedbenu skupinu BADco. i njihovu najnoviju predstavu Stranac po romanu Alberta Camusa iz 1942.
Festival će se zatvoriti u subotu (5/9) dugim regenerativnim plesom, simbolom novog rađanja, od zalaska sunca do svjetlucanja zvijezda, jedna nova zora: RootOnda party na otoku Sv. Katarina, kada scenu preuzimaju lokalni i svjetski poznati DJ-evi: Rebekah Aff iz Berlina, Felver iz Zagreba, beogradski Kristijan Molnar i BLITZ resident Schwizarski u Zagrebu.’

Program i satnicu te sve ostale informacije pronađite na službenoj web-stranici festivala http://blitzfestival.com/.