Skip to content

Završio treći festival Granje

20150822 133500

U križevcima je od 18-22.08 2015. održan treći po redi festival Granje koji je nastao kao ideja križevačkog akademskog kipara Igora Brkića i predstavlja jedinstven način izrade skulptura u Hrvatskoj. Festival Granje, koji prezentira ručne radove od granja u prilog prvom mobilnom zološkom vrtu od granja koji će ukrašavati gradske parkove i time pridavati dodatnu atrakciju u okoliš.

Ove godine su na izradi skulpture od granja , čije nastajanje mogu pratiti građani i posjetitelji festivala ; akademski kipar Dejan Duraković iz Vinkovaca, kipar i keramičar Dragutin Ciglar Lao iz Koprivnice te profesorica likovne kulture Kristina Vuković, Damir i Drago Benčak i akademski kipar i profesor likovne kulture Igor Brkić, svo četvero iz Križevaca.

20150822 172557

Na tragu originalne zamisli i vođeni idejom da budući zološki vrt ima edukativno turistički karakter, i treća skulptura je bila jedna predhistorijska izumrla životinja.Tako su nakon Mamuta ( 2013), T-Rexa ( 2014), umjetnici izradili skupturu Sabljozubog tigra čime je park u prostorima bivše vojarne u Križevcima dobio još jednu novu skulpturu koja slijedi nastavak izvorne ideje festivala i nastanka jedinstvenog zološkog vrta sa skulpturama izumrlih životinja.

Skulpture ostaju postavljenje u parku gdje su i nastale i od zadnjeg dana festivala 22.08.2015 su izložene za javnost.