Boravak Viktorije Rabžajeve u Hrvatskoj

pozdrav - 8-15U Hrvatskoj je tokom kolovoza 2015. boravila akademska slikarica i restauratorica Viktorija Rabžajeva iz daleko-istočnog sibirskog grada Ulan-Udea, Republika Burjatija

Zaposlena je kao glavna restauratorica za tehniku ulje na platnu u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije. Slikarica Viktorija, mlada je autorica, rođena je 1974., izvanredna je pejzažistica, slika u maniri klasičnog ruskog slikarstva, dobitnica je mnogih nagrada za slikarstvo.

Akademska slikarica i restauratorica Victoria Rabzhaeva, u Hrvatskoj je do sad imala dvije samostalne i nekoliko skupnih izložbi. Ovog ljeta gostovala je na likovnim kolonijama u Hrvatskoj i BiH te obilazila Hrvatsku slikajući naše motive.

Obišla je mnoge naše krajeve, a kao slikaricu s posebnim senzibilitetom za boje, najviše ju je dojmio izniman kolorit plavo-zelenog prekrasnog Jadrana i oduševljena je nebrojenim nijansama zelenih boja plitvičke vegetacije. Putujući Hrvatskom, upoznavala je ljude, uči i govori hrvatski, restaurirala je zahtjevnu i vrijednu sliku Josipa Vreska. Upijala je ljepotu naše zemlje koju je uspješno prenosila na slikarska platna a ujedno prenosila je ljepotu i mirnoću budističke filozofije i oplemenila nas ljepotom slikarstva.

Pozdrav Viktoriji, veselimo se ponovnom susretu s divnom umjetnicom!

Plitvice slapovi