Skip to content

“Dan hrvatskih mučenika” na Udbini

201508U subotu, 29. kolovoza, na Udbini će se svečano proslaviti Dan hrvatskih mučenika. Proslava počinje križnim putem s Krbavskog polja i crkve Sv. Marka Groba, a predvodit će ga fra Miljenko Stojić uz sestre milosrdnice čija će predstavnica s. Veronika Popić i ove godine prinijeti svijeću u procesiji. Svečano misno slavlje, u 11.00, predslavit će biskup Mile Bogović. Na proslavi se očekuje oko 10.000 hodočasnika

I ovogodišnjem »Danu hrvatskih mučenika« prethodit će trodnevnica koju će predslaviti fra Miljenko Stojić, član Hercegovačke franjevačke provincije i vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Prvog dana, u srijedu 26. kolovoza, nakon večernje sv. mise bit će predstavljen katalog kipara Kuzme Kovačića vezan za oltarni reljef koji će do tada biti dovršen i kojim će se zaokružiti gradnja Crkve hrvatskih mučenika. Trećeg dana trodnevnice, 28. kolovoza, bit će prikazan film o ubijenim hercegovačkim franjevcima »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«.

Nakon sv. mise 29. kolovoza, koju će 11.00 – 13.00 prenositi HTV 2, bit će i nastup crkvenog zbora i klape s Brača pod vodstvom Stipe Vrandečića. U povodu Dana hrvatskih mučenika tiskan je također plakat i kalendar.