Na obalama Pakre i u kutinskoj baroknoj crkvi Gospe Snježne

LS SH 1

KUTINA – S nizom kulturnih zbivanja potvrđuje se 24. svibnja 2009. godine u hrvatskom Veleposlanstvu u Bratislavi potpisana Povelja o regionalnoj kulturnoj suradnji.Ona prekogranično povezuje najsjevernije gradiščanke Hrvate u Slovačkoj, ali i potomke Slovaka doseljenih u lipovljanski kraj. U ime Hrvatske potpisali su je Matica slovačka Lipovljani i Ogranak Matice hrvatske Kutina. Kvaliteta suradnje ovog vikenda osjetila se i na poznatim Lipovljanskim susretima. Dijelu programa bili su domaćini ogranci Matice hrvatske Kutina i Lipovljana. Gosti, njih više od 40 bili su Tamburaški sastav Čunovski bećari, Tamburica konjic i Dičje folklorno društvo Ljuljanka, točnije iz Čunova i Hrvatskog Jandrofa, nedaleko Bratislave.Gostovanje je bilo više od iznimno kvalitetnog nastupa na ljetnoj pozornici lipovljanskog parka.

LS SH 2

Posebno u Kutini razgovaralo se o daljnjoj dugoročnoj suradnji. Potporu daljnjoj suradnji dali su i zamjenici gradonačelnika Kutine Damir Petravić i Josip Marić. Za istraživačka povijesna i etno područja u buduće projekte uključio se i Muzej Moslavine. Gosti su sa zanimanjem razgledali zbirke te ustanove kao i kutinsku baroknu crkvu Gospe Snježne. U njoj sudjelujući u nedjeljnom misnom slavlju predstavivši i sačuvani govor svojih predaka. Iskrenu dobrodošlicu slovački Hrvati čiji su davni preci prvih desetljeća 16. stoljeća pred turskim nadiranjem posebno iz dijela današnje Hrvatske Kostajnice osjetili su u slikovitim Piljenicama na slikovitoj rijeci Pakri. Tu su uz zamjenika načelnika Općine Lipovljani Tomislava Lukšića dobrodošlicu poželjeli Matica hrvatska Lipovljani i Udruga žena Mlinarice. Za prošlogodišnje gostovanje u Slovačkoj zahvalili su kraćim prigodnim programom predstavnici KUD-a „Repušnica” iz Repušnice.

LS SH 3

U Lipovljanima nije ih mimoišao i susret s pokroviteljicom Lipovljanskih susreta predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. Dapače. Na izložbenom prostoru lipovljanske Matice slovačke vrlo vrijednu monografiju o selu Čunovo predsjednici je u ime Hrvatskog kulturnog centra Hrvata u Slovačkoj darovao predsjednik Radoslav Janković.

Leave a Reply