Pripreme za novu pljačku Adrijine imovine

Stečajni upravitelj tvrtke Adria d.d. Zadar Dragan Bijelić, koji je došao iz Šibenika dokrajčiti Adriu ovih dana navodi da je dug Adrije više od 200 milijuna kuna

image001

SHZ smatra da je dug „prenapuhan” i da je to samo priprema za nastavak pljačke kroz stečaj. Stečajni upravitelj Bijelić ušao je u tvrtku i ne može ući u problem jer vodi još nekoliko stečajeva.

Zadarske tvrtke koje su opljačkane kroz pretvorbu i privatizaciju završile su u stečaju. S vremenom su se stečajevi pokazali kao efikasan nastavak pljačke koja je započela pretvorbom. Došlo je do zlouporabe stečajeva koji su iskorišteni kako bi se iz „stečajnih mrtvaca” izvukla posljednja kuna u korist umrežene stečajne mafije.

U stečajevima je počinjen jednak ili čak veći kriminal kao i u razdoblju pretvorbe i privatizacije bez ikakvih sankcija. Nitko ne kontrolira kako je stečaj proveden, a još manje kako je do njega došlo.

Stečajevi su se tako, pored brze prodaje, pokazali kao najefikasnije sredstvo za pokrivanje i zataškavanje kriminala koji je u tvrtkama napravljen u prethodnom razdoblju. U konačnici i kao sredstvo za legalizaciju opljačkane imovine.

Predlažemo da se Adrijino atraktivno zemljište uz more, koje se prostire u zadarskoj lučko-industrijskoj zoni na oko 70.000 kvadratnih metara proda za oko 20 milijuna eura. Obaveze Adrije prema vjerovnicima su oko 10 milijuna eura. S navedenim iznosima namirit će se vjerovnici, a preostalim iznosom može se izgraditi nova tvornica za preradu ribe u poslovnoj zoni Murvica ili Crno kod Zadra. Ovim pozivamo Grad Zadar, Zadarsku županiju i Vladu RH da se dogodi zajedništvo kao i kod Imunološkog zavoda, a sve kako bi se sačuvala strateška grana – riboprerađivačka industrija u Hrvatskoj.

Stranka hrvatskog zajedništva
Podružnica Zadar