Najljepši je dar posjetiti Zadar

“Zalazak Sunca u Zadru najljepši je na svijetu”, Alfred Hitchcock

IMG 3212

Imati svoje mjesto pod suncem. Imati svoj mir. Udahnuti život duboko i nasmijati se široko

Jeste li ikad osjetili ono nešto na nekom vama posebnom mjestu? Sigurna sam da jeste. Ponekad su ta mjesta skrivena i svima tajna, ponekad dostupna svima i vrlo javna, no jednom kad ih pronađete, osjećate potrebu često im se vraćati

Moja duša pronašla je svoje mjesto. Zadar. Pozdrav suncu i Morske orgulje. Tako čisto. Tako sveto. Uz horde turista, ja ovdje nesmetano pronalazim neki čarobni mir i kao nigdje drugdje upijam ljepotu života. Udahnem trenutak i poželim da nikad ne prestane. Pogledam voljene i poželim da uvijek ostanemo ovakvi – sretni i jedni drugima dovoljni.

Ponekad pomislim kako je i samo ime Zadra igra slovima koja poziva na dolazak – za dar, dar samima sebi jer dolazak u ovaj grad, neće vas ostaviti ravnodušnima. Dar života je pronaći ljepotu u jednostavnosti, u ljudima, mjestima, ne težeći materijalnim dostignućima, već uspjeti doseći svoj mir, sreću, to je životni cilj, to je dar… Šetnja ovim gradom podsjeća vas na istinske životne vrijednosti i vraća na pravi put, put sebi… Cijeli je grad jedna velika kulisa bogate povijesti, cijeli grad slikovito odiše svojom mediteranskom ljepotom. Ponekad imate osjećaj kao da vas i Kalelarga – glavna ulica i žila kucavica vrlo oholo i nedostižno, poput neke samosvjesne ljepotice vodi svojim gradom jer opće je poznato da su Zadranke obdarene prirodnom ljepotom, nekim spojem ljepote i dišpeta uvjerljivo među najljepšim Hrvaticama.

No, ljepota bi bila dosadna da se iza nje ne krije priča, a ovaj grad bi ih mogao pričati tisuće, sigurna sam. Ostavit ćemo ih za neki drugi posjet, a ovoga puta preporuka ide u smjeru mjesta koje me začaralo i očaralo, doista… Morske orgulje. Teško je pronaći riječi za mjesto koje je toliko posebno… Izvedene po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića, kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale i najljepši su spoj ljudske ruke i pjesme prirode, pjesme valova. Dok more udara u obalu, čudesni zvukovi ispunjavaju zrak melodijama uz koje duša odmara i pronalazi opojan mir… Posjetitelji iz cijelog svijeta pronalaze svoj komadić obale, komadić raja i prepuštaju se zvuku mora. Nevjerojatno je kako se uz toliki broj ljudi, čovjek tamo osjeti sam i uspijeva ograditi od mase i zaviriti u sebe. Ja tamo pronalazim istinsku sreću, spoj sa svojim bićem, poput molitve, um i tijelo obuzme zahvalnost, životna radost i povratak pravim vrijednostima, onima koje često zaboravljamo… No, nisu Orgulje jedina atrakcija Zadra grada, uz more kao glazbeni instrument, Zadar vam pruža i svjetlosnu atrakciju – Pozdrav suncu koje je djelo istog arhitekta. Istovremeno s «najljepšim zalaskom sunca na svijetu» uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu, te po posebno programiranom scenariju proizvode prekrasnu, iznimno dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka morskih orgulja.

IMG 3062

U krugu boja srce zaigra, opet ona spomenuta životna radost pronađe put unutarnjem biću i sretni ste okruženi prizorom najljepšeg zalaska i trenutka za koji znate već tada da ćete mu se opet vratiti. Jer to je Zadar. Dar života u ulicama grada koji je lako voljeti. Voljeti i samo jednim dolaskom – zavoljeti.

IMG 3155

Preuzeto s portala Stilueta uz dozvolu autorice i urednice – Marije Mažar
Foto: Ivor Mažar