Skip to content

SPC u Hrvatskoj iz državnog proračuna RH isplaćeno 102,7 mil. kuna

Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj u 10 godina (od 2003. do kraja 2013. ) iz državnog proračuna RH isplaćeno je 102,7 milijuna kuna, a ne prizna Republiku Hrvatsku koja ih financira novcima hrvatskih poreznih obveznika

image002Tako SPC kontinuirano odbija pokopati hrvatske branitelje pravoslavne vjeroispovijesti uz odavanje vojnih počasti prilikom sahrane i stalno navode: Ukoliko na pokopu bude počasni vod, a na lijesu Hrvatski stijeg, oni tu sahranu neće kao pravoslavni svećenici voditi.

Primaju plaće iz hrvatskog proračuna, i s hrvatskim kunama grade crkve po RH, a i dalje ne priznaje OLUJU propovijedajući da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda i dr.

SHZ je već ranije izvjestio hrvatsku javnost da se na internetskim stranicama SPC-a Eparhije gornjokarlovačke širi mržnja i propaganda prema hrvatskom narodu. Navedenu eparhiju smo prijavili Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave RH, koji još nisu reagirali na širenje mržnje i propagande prema hrvatskom narodu.

U manastir Krka, 19. kolovoza 2015. godine u posjet Eparhiji dalmatinskoj iz Srbije dolazi srpski patrijarh Irinej, koji je u svojoj poslanici 2014. godine Republiku Hrvatsku podijelio u duhu Memoranduma SANU.

Već od ranije je poznato da se njegovim boravkom u RH politiziraju razni skupovi i manifestacije u Hrvatskoj gdje zajedno sa srpskim ministrima i predstavnicima srpske manjine u RH, već viđeno, konstantno ističu ugroženost srpskog stanovništva i dr.

Također, i na svečanosti ustoličenja novog slavonskog episkopa Jovana, koja je održana 13. rujna 2014. godine u sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, a predvodio ju je srpski patrijarh Irinej s više od deset episkopa Srpske pravoslavne Crkve, brojnim svećenicima i drugim vjernicima te u društvu Ivice Dačića i Milorada Dodika, iskoristio je gostoprimstvo hrvatskih predstavnika i sasuo im u lice optužbe „da je Eparhija slavonska mučenička i stradalnička i da je narod ove eparhije kroz povijest protjerivan i ubijan i da je ovdje ubijeno 19 000 srpske djece i da su Srbi na ovom području masovno stradali od ’41. do 45, kao i od ’91. do ’95.”, a svi nazočni predstavnici su samo spustili pogled…

Dakle, Srpska pravoslavna crkva po formi i sadržaju u funkciji je Srbima kao obična svjetovna stranka, čije su vođe zamagljene navodnom duhovnošću, dok ulaze u tuđa dvorišta, doslovce kao što je radio i pop Đujić.

Hrvatska Vlada bi trebala zabraniti ulazak u Hrvatsku takvima koji „vršljaju” po Hrvatskoj te je blate i omalovažavaju. Neprijatelj se nametnuo specijalnim ratom, a nevjerojatno da nisu u funkciji niti državne institucije koje su zadužene za hrvatske nacionalne interese.

Ubuduće, neka popovi dosadašnje srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj slobodno otputuju u Srbiju i tamo podučavaju Srbe kršćanskim vrijednostima – životu, što im i jest zadaća i uvjet da se na Zemlji živi uzorno i sretno.

Nakon poraza, koji je relativno doživjela zadnja dva desetljeća, opet iznova starom šablonom zamagljivanjem, a ne duhovnošću SPC pokušava nametnuti već viđene scenarije.

Stranka hrvatskog zajedništva