Mideast-Egypt

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi u nedjelju je odobrio antiteroristički zakon kojim se uspostavljaju posebni sudovi i pruža posebna zaštita snagama reda za upotrebu sile u obračunu s dvogodišnjom pobunom čiji je cilj zbacivanje njegove vlasti, a novinari će biti kažnjeni ukoliko dovode u pitanje službeno tumačenje napada koji vlast proglasi terorističkim

Zakonom se predviđaju kazne za terorizam od pet godina zatvora do smrtne kazne, a za proporcionalnu upotrebu sile policiji i vojsci pruža se zakonska pravna zaštita za obavljanje dužnosti.

Doživotni zatvor i novčane kazne za novinare

Stvaranje ili vođenje skupine koju vlast proglasi terorističkom nosi smrtnu kaznu ili kaznu doživotnog zatvora a pripadnost takvoj grupi do 10 godina zatvora. Financiranje terorističkih skupina također povlači za sobom kaznu doživotnog zatvora, a među kaznenim djelima su i poticanje na nasilje primjerice otvaranjem web stranica.
Novi zakon također dopušta vladi da s 25.000 dolara kazni novinare koji se budu suprotstavljali službenim verzijama o napadima militanata. Izvorni nacrt zakona, koji je u početku dozvoljavao i zatvaranje novinara, nadopunjen je nakon negodovanja u Egiptu, ali i od strane međunarodne zajednice, piše BBC. Udruge za ljudska prava upozoravaju da bi se zakon mogao koristiti za ušutkavanje različitih mišljenja, zatvaranje protivnika i nametanje dodatnih ograničenja na slobodu izražavanja.

Rastuće nasilje i odanost Islamskoj državi

Egipat je suočen s rastućim nasiljem na sjevernom Sinaju gdje su najaktivnije militantne skupine izrazile odanost Islamskoj državi. Jedan od tih skupina je i Sinajska provincija, koja je otela i navodno smaknula Hrvata Tomislava Salopeka.

U nasilju je od zbacivanja Sisijeva prethodnika Mohameda Mursija 2013. ubijeno stotine vojnika i policajaca. Tisuće islamističkih sljedbenika od tada su zatvorene i brojni su osuđeni na smrtne kazne uključujući Mursija i druge visokopozicionirane pripadnike Muslimanskog bratstva. Sisi je u srpnju obećao da će biti donesen stroži antiteroristički zakon nakon što je u napadu ubijen glavni državni tužitelj. telegram.hr

Leave a Reply