Skip to content

Renata Papišta: NOĆNA MORA, samostalna izložba

Papista 2

Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja
nedjelja/domenica, 16. VIII. 2015. u 20.00 sati
Renata Papišta: NOĆNA MORA, samostalna izložba

Kustosi projekt: Ivana Lučić, Ivona Marendić i Eugen Borkovsky.
U suradnji sa festivalom 7 DANA STVARANJA Pazin, 2015.

foto-galerija

Renata Papišta: NOĆNA MORA, samostalna izložba

Umjetnica već poznata publici Grožnjana, galeriji Fonticus, ovaj se puta predstavlja novim ciklusom radova koje naziva „Noćna mora”. Autorica se do sada često bavila socijalnom tematikom i eksperimentiranjem na području grafičkih tehnologija. Ovim novim projektom propituje odnos pojedinca i motiva kojim je zaokupljena. Izveden, pomalo arhaičnom tehnologijom linogravura te crteža, pred nama je intimni ciklus zabilješki stanja, utisaka o beskonačnosti i promjenjivosti. Odraz tih viđenja, predstavljen u formi svojevrsnih vizualnih dnevnika, ostvaren je znalačkim korištenjem likovnog medija.

Umjetnica nam nudi dvije paralelne priče kojima interpretira doživljaj mora. Jednu grupu radova čine grafički otisci. Niz sačinjava dvanaest radova sličnog formata. Autorica pred gledatelja postavlja svojevrsni izazov. Asketskim korištenjem likovnih sredstava otvoren je prostor za interakciju između promatrača i djela. Ponuđeno nam je da sami probudimo maštu, stvorimo vlastitu mentalnu sliku. Poput istočnjačkih zen slikara, umjetnica spretno prenosi bit/duh motiva nemirne vode čija se površina neprestano mijenja. Korištenjem monokromnih površina, blagih reljefnih udubljenja i ispupčenja data nam je naznaka teme. Reljefni grafički listovi bez prisustva kolora odrazi su te neprestane mijene, prolaznosti, nestalnosti.

Autorica projektu daje dvoznačan naslov, pa radove možemo pokušati doživjeti i iz neke druge vizure. Čini se da u isto vrijeme, ovisno o osobnom stanju, plavetnilo mora ponekad možemo doživjeti kao moru. Moguće je da joj gibanje površine doziva sjećanja a istovremeno ga i pročišćuje. Dvoznačnost naslova samo podcrtava složenost problema u naoko danoj nam purističkoj izvedbi.

Drugu grupu radova karakterizira crtež. Predstavljeni u formi knjige umjetnika i objekata na zidu, crteži mame gledatelja da svoja osjetila dodatno izoštri dodirom, odnosno fizičkom komunikacijom. Otvoreni su prema gledatelju; da ih čita kao knjigu ili doživi kao objekt, stvarajući time nove kompozicijske odnose. Linija čini elementarni znak ovih radova. Ruka što radi trag u razradi istog motiva ovdje je slobodnija nego u slučaju linogravura. Njihov tok se neprestance isprepliće, nadovezuje, nastavlja pa zaustavlja, čime ona postiže gotovo meditativno stanje. Ono nije ograničeno samo na umjetnicu već se energija širi dalje na publiku. Odmjerene geste i suzdržana impulzivnost u stvaranju daju djelima profinjenu liričnost.

Varijacije primjećujemo u uporabi materijala. Jedan transparentan i mek na dodir sa suptilnom igrom crne i bijele površine u suprotnosti je sa drugim, tvrdim, običnijim, natron papirom, obojanim crvenom. Finim crtačkim potezima tvrdoća papira se gubi. Ono što se mijenja jest uporaba kolora. Odabirom crvene, umjetnica kao da upozorava na opasnost sto se može kriti ispod tamne površine. Kao da more sada pokazuje svoje drugo lice. Svi strahovi izlaze na vidjelo.

Ono što možemo zaključiti jest sa da se autorica konstantno poigrava suprotnostima. Renata nas uvodi u individualno stanje svijesti. U naoko suzdržanom pristupu u izboru materijala, jedne boje i jednog znaka, otkriva se skrivena snaga doživljaja. U cjelini radovi odišu diskretnom notom a uporabom slobodnih linija i nepravilnih površina umjetnica je od jasnog motiva došla do lirske apstrakcije, čiste emocije.

Ivona Marendić, VIII. 2015., mentor Eugen Borkovsky

Papista 1

Renata Papišta rođena je u Sarajevu 1981.godine gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i postdiplomske studije. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je uzela učešće na bijenalima, trijenalima, festivalima i kolonijama. Do danas je trinaest puta samostalno izlagala, a dobitnica je pet nagrada za grafiku i jedne nagrade za crtež. Od 2006. je član ULUBIH-a, a radi u zvanju višeg asistenta na Odsjeku za grafiku ALU u Sarajevu.

 

GROŽNJAN Grad umjetnika 1965 – 2015 GRISIGNANA Cittá degli artisti