34745Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe počela je 14. kolovoza u svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, pozdravom hodočasnicima i pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije, otočki dekan i župnik. Više desetaka svećenika bilo je na raspolaganju za sakrament pomirenja. Nakon križnog puta koji je predvodio senjski župnik Richard Pavlić uslijedila je svečana procesija u kojoj su kip Majke Božje Krasnarske nosile četiri djevojke iz Otočca.

Koncelebriranu misu uočnicu predvodio je mons. Šporčić, istaknuvši kako Crkva vjeruje da je Marija uznesena na nebo dušom i tijelom, a to znači cijelom osobnošću. Kao što Isus nakon uskrsnuća nije ostavio svoje tijelo u grobu da se kao čisti duh vrati k Ocu, nego je uzeo svoje tijelo kako bi mogao vječno dijeliti Božju slavu, tako je i Marijino tijelo uzeto s dušom na nebo. Ono što Crkva naučava o Mariji daje nam jasan uvid što je život nakon smrti. Ništa od Marijine osobnosti nije izgubljeno, cijelo je njezino biće prešlo u nebo. Staro nije uništeno nego promijenjeno. Marija jest i zauvijek ostaje ljudsko biće, ali proslavljeno. Otkako je Marija uznesena na nebo ostvaren je cilj za kojim svi, na neki način težimo.

Euharistijsko slavlje uveličali su članovi združenog zbor biskupije pod vodstvom orguljaša vlč. Josipa Šimatovića. Nakon mise pristupilo se euharistijskom klanjanju koje je predvodio preč. mr. Marinko Miličević, kancelar biskupije. Procesija s kipom Božje Krasnarske zatim se vratila do crkve, gdje se obilazio zavjet oko oltara i pjevale marijanske pjesme. U svetištu se okupilo oko tisuću vjernika pristiglih iz Otočkoga, Senjskoga i Gospićkoga dekanata, a više je skupina hodočastilo pješice. IKA

Leave a Reply