S obzirom na sve preduvjete, možemo i moramo postati bogata i uspješna država

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s vodstvom Hrvatske gospodarske komore u Splitu te predstavnicima i vlasnicima velikih, srednjih i malih poduzeća

DSC 0136

Nakon što je uvodno dala svoj osvrt i viđenje trenutnog stanja gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Predsjednica je otvorila raspravu te zamolila sve prisutne da se uključe i izlože svoje probleme.

Tijekom susreta tako je bilo riječi o problemima, ali i mogućnostima koje se pružaju u sektorima poljoprivrede i ribarstva, građevinarstva i prodaje nekretnina te sektora visokih tehnologija i informacijskih tehnologija. Naglašen je problem stagnacije investicija u sektoru turizma što je uzrokovalo i pad aktivnosti, kako u sektoru građevinarstva, tako i u svim pratećim industrijama.

Predsjednica je rekla kako će zajedno sa savjetnikom za gospodarstvo i Vijećem za gospodarska pitanja raspraviti sve iznesene probleme te nastaviti razgovore sa svima kako bi se pronašla rješenja.

Na kraju sastanka, Predsjednica Republike zahvalila je svima koji otvaranjem radnim mjesta i borbom na tržištu doprinose gospodarskom oporavku. Predsjednica je naglasila kako zajedno možemo postići puno te kako, s obzirom na sve preduvjete koje Republika Hrvatska ima, možemo i moramo postati bogata i uspješna država.

Nakon sastanka u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Predsjednica Republike posjetila je gospodarsku zonu Dugopolje te je tom prilikom naglasila kako je ta zona iznimno dobar primjer za sve lokalne zajednice kako poticati i razvijati gospodarstvo, jer jedino poduzetništvo može trajno stvarati onaj broj radnih mjesta koliko nam je potrebno za održivi razvoj.

“Temelj našeg gospodarstva mora biti realni sektor, posebno proizvodnja – proizvodnja za izvoz i uslužne djelatnosti koje se mogu izvoziti, poput IT tehnologija. Tu vidim ogromne potencijale, kako u resursima koje imamo, materijalnim i ljudskim, posebno u mladima, koji su obrazovani, ambiciozni i koji se žele uključiti u te tijekove globalizacije”, dodala je Predsjednica. predsjednica.hr