Gradski muzej Varaždin – Tri izložbe u kolovozu

franjo klopotan 2

U sklopu programa Kolovoz u Muzeju Gradski muzej Varaždin organizira tri izložbe, u tri različita prostora, koje se otvaraju tri dana zaredom, s početkom u 19 sati, uoči ovogodišnjega Špancirfesta. U srijedu, 19. 8. u palači Sermage / Galeriji starih i novih majstora (GMV Trg M. Stančića 3) otvara se samostalna izložba slikara Franje Klopotana pod nazivom Fragmenti sjećanja, s odabranim uljima na platnu i staklu te koloriranim crtežima. Izložba Foto Tonka projekt je Galerije Klovićevi dvori i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU o jednoj od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja Antoniji Kulčar Prut, koja nakon izlaganja u Zagrebu i Rogaškoj Slatini gostuje u Varaždinu. Izložba je postavljena u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), a otvara se u četvrtak, 20. 8. Posljednja u nizu je samostalna izložba skulptura/objekata suvremene likovne umjetnice Slavice Marin, pod nazivom Sretan dan, koja se u prostoru Galerijskog centra Varaždin (Uska ulica 7) otvara u petak, 21. 8.

Napomena: Tijekom održavanja Špancirfesta, od 21. 8. do 31. 8. 2015. godine ove izložbe, kao i stalni postavi Entomološkoga odjela u palači Herzer i Kulturnopovijesnoga odjela u Starome gradu, bit će produženo otvoreni za razgled svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 do 20 sati.

SRIJEDA, 19. 8. 2015., GMV Palača Sermage / Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3, 19 sati
Franjo Klopotan: Fragmenti sjećanja / otvorenje izložbe

Samostalna izložba Franje Klopotana (r. 1938., Presečno kraj Varaždina) obuhvaća izbor radova nastalih u proteklih 25 godina umjetnikova stvaralaštva, među kojima su i recentna djela iz 2015. godine. Uz ulja na platnu i staklu te kolorirane crteže iz slikareva vlasništva i nekoliko privatnih zbirki, izložba je dopunjena fotografijama, plakatima, novinskim člancima i dokumentima kojima se ocrtava Klopotanov slikarski put, dug već više od 55 godina, prožet sintezom nadrealizma, fantastike i naivne umjetnosti.

Premda je kulturom i podnebljem vezan uz umjetnike Hlebinske škole, Franjo Klopotan već je u svojim slikarskim počecima počeo graditi vlastiti likovni izraz, kojim je i stilski i tematski oformio svoje cjelokupno likovno stvaralaštvo. Vrijednost njegova slikarstva potvrđuje osamdesetak samostalnih izložbi koje je realizirao u uglednim hrvatskim i europskim galerijama, u Njemačkoj, Italji, Austriji, Belgiji. Osobito dobru i dugogodišnju suradnju u tom smislu, još od 70-ih godina prošloga stoljeća, ostvario je s njemačkim galerijama Zimmergalerie iz Düsseldorfa i Hell&Hell iz Münchena, koje su pratile Klopotanov slikarski razvoj i predstavljale ga na mnogim izložbama. U njihovim fundusima je i najveći dio njegova opusa, dok se manji dio nalazi u nekoliko muzeja, galerija i privatnih zbirki širom svijeta.

Izložba odabranih radova Franje Klopotana postavljena je za razgled do 6. 9. 2015. godine. Autorica stručne koncepcije, likovnog postava i teksta u popratnome katalogu je Jelena Rančić, kustosica u GMV-u.

Bela Krleža u predstavi Gospoda Glembajevi 1929

ČETVRTAK, 20. 8. 2015., GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 19 sati
Foto Tonka – Tajne atelijera društvene kroničarke / otvorenje izložbe

Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU organizatori su izložbe Foto Tonka, o jednoj od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja Antoniji Kulčar Prut, koja nakon prvotnog predstavljanja u Zagrebu početkom ove godine, a potom i u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, gostuje u Varaždinu.

Antonija Kulčar Prut (Varaždin, 1887. – Rogaška Slatina, 1971.), poznatija kao Tonka, jedna je od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja. Njezin atelijer bio je među vodećima u Kraljevini SHS/Jugoslaviji i popularno okupljalište intelektualnih krugova, a ona jedna od glavnih kroničarki društvenog, kulturnog i kazališnog života te istaknuta portretistica građanstva s titulom kraljevske dvorske fotografkinje. Snimala je u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, a svojim je fotografijama, poput suvremenih fotografkinja u Beču, Berlinu ili Parizu, pridonijela kreiranju imagea epohe – stvorila je vizualnu kroniku razdoblja obilježenog novim slobodama i ženskom samosviješću, kultom i estetikom tijela i oslobođenog pokreta te glamurom Hollywooda. Iako je profesionalnu karijeru najvećim dijelom ostvarila u Zagrebu, njezini počeci vezani su uz rodni Varaždin, uz fotografske atelijere Mosinger i Kulčar. Da bi se prilikom gostovanja ove izložbe u Varaždinu što cjelovitije prikazalo upravo to razdoblje njezina profesionalnog djelovanja, bit će izložene i Tonkine fotografije iz privatnih albuma koje je, na poziv Gradskog muzeja Varaždin, za tu prigodu ustupilo desetak varaždinskih obitelji.

Izložba je otvorena do 20. 9. 2015. godine. Autorica stručne koncepcije i izložbe je dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, a kustosica izložbe je Iva Sudec Andreis.

S-Marin 2

PETAK, 21. 8. 2015., Galerijski centar Varaždin, Uska 7, 19 sati
Slavica Marin: Sretan dan / otvorenje izložbe

Likovno stvaralaštvo suvremene umjetnice Slavice Marin, realizirano kroz niz slika, skulptura, objekata, instalacija i performansa, bazira se na ekologiji, i to od same upotrebe prirodnih materijala do estetske zaokruženosti djela, kojima autorica želi istaknuti prirodu kao osnovno polazište za čistoću ljudskog duha. U objektima s ove izložbe razvidna je umjetnost recikliranja, stvaranja umjetničkog korištenjem potrošenih, odbačenih, poništenih ili neupotrebljivih predmeta, čime autorica varira tjeskobnost i anksioznost današnjeg društva. Metafora te anksiozne energije, kako je u predgovoru kataloga istaknuo likovni kritičar Marijan Špoljar, prožeta je cinizmom i humorom, ali i ostavlja stalni strah od pandemijskog procesa pretvaranja svega živog u blještavi surogat – upravo tako kako industrija reklame svemu daje prihvatljivu dimenziju.

Slavica Marin rođena je Banjoj Luci, a od 1986. godine živi i radi u Umagu, gdje je vlasnica i voditeljica Galerije Marin. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija, festivala i artrezidencija. Članica je HDLU-a Istre i dobitnica nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad.

Izložba Slavice Marin otvorena je do 31. 8. 2015. godine.