Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja četiri samostalna projekta

Fernando Proposal

nedjelja 16. VIII. 2015. u 20.00 sati

Fernando: PURITAN BOUND, fotografski likovni projekt
&
Tina Hofman: LUCID INTERVAL, fizički teatar, site-specific izvedba
&
Josip Mijić: ŽIVOT U KUTIJI II., samostalna izložba
&
Renata Papišta: NOĆNA MORA, samostalna izložba

otvorenja:
nedjelja/domenica, 16. VIII. 2015. u 20.00 sati, Gradska galerija Fonticus Grožnjan
Kustosi projekata: Ivana Lučić, Ivona Marendić i Eugen Borkovsky.

U suradnji sa festivalom 7 DANA STVARANJA Pazin, 2015.

foto-galerija

Biografije

Fernando je rođen u Dorchesteru, a odrastao u New Jerseyu, SAD i Guernseyu, Velika Britanija. Diplomirao je kazalište i arheologiju na Sveučilištu u Birminghamu. Nastavlja uspješnu karijeru glumca, redatelja i glazbenika radeći sa nekima od najznačajnijih britanskih kazališta i umjetnika. 1997.g. završava školovanje na New York Institute of Photography. Iako danas većinom radi digitalno, Fernando vrednuje školovanje u tehnikama analogne fotografije i mračne komore.

foto-galerija

U početku Fernandova se fotografija intenzivno veže uz njegov kazališni rad, te se profilira u kazališnoj i filmskoj fotografiji. 2006.g dolazi u Grožnjan gdje otvara umjetnički atelje Dreamscape. Fernando razvija novi opus, fokusirajući se u na pokret, tijelo i senzualnost. Atelier Dreamscape vodi prvenstveno kao izložbeni prostor – prednost daje radu koji ga istinski pokreće, radije nego komercijalnome. Kroz Dreamscape ostvaruje nekoliko samostalnih izložbi i kulturno-umjetničkih programa sa naglaskom na britansko-hrvatsku kulturnu razmjenu. Njegovi radovi uključeni su u niz skupnih i međunarodnih izložbi, od kojih su posljednje “Linija” (Grožnjan, HR i Sarajevo, BiH) te “Thirteen” (London, VB). Njegovi radovi bivaju izloženi i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu. Član je britanskog Royal Photographic Society. U početku Fernando uvodi fotografiju u svoj kazališni rad. Danas uvodi teatralnost u svoju fotografiju.

Hofman Tina 2Tina Hofman je redateljica i theatre maker. Rodom iz Zagreba, živi na relaciji Hrvatska – Engleska. Školovala se u Londonu na Desmond Jones School (fizičko kazalište) te Rose Bruford College (Kazališni Studiji), u Italiji je izučavala Commedia dell’Arte (Antonio Fava), te na brojnim radionicama (Suzuki metoda, Butoh, devising sa Complicite Theatre, itd.)

foto-galerija

U svom redateljskom radu Tina se bavi intimnim temama na vizualan način te često koristi pokret, masku, manipulaciju predmeta i kazalište sjena. Redateljski projekti razlikuju se stilom poput promenadnog ‘A Midsummer Night’s Dream’, ‘Mowgli Stories’ u kazalištu Minack na stijenama, te studijskog ‘Lady Chatterley’s Lover’. Kao theatre maker Tina je ostvarila dva solo projekta: ‘Lucid Interval’ i ‘Talking to Shiran’ – kazališni projekt za jednog izvođača i jednog gledatelja, koji se bavi temom intime i društvenog poimanja trudne žene. Trenutno radi na projektu ‘Wonderwoman’ koji problematizira majčinstvo i karijeru, te sagledava prisutnost djece u stvaralačkom radu i publici.

mijic josip 06Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. godine u Travniku. Diplomirao je slikarstvo na ALU na Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića 2002. gdje je završio i poslijediplomski studij Ars sacra 2005. Trenutno je na doktorskom studiju iste Akademije. Od 2003. do 2012. bio je viši asistent na kolegiju teorija prostora; od 2003. je viši asistent na kolegiju kompjutorska grafika, od 2013. na kolegiju mali akt četvrte godine i od 2014. na kolegiju mali akt treće godine na ALU na Širokom Brijegu. Za web mastera internet stranice Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu imenovan je 2005.

foto-galerija

Sudjelovao na Workshopu Preventivna zaštita u muzejima; Njega i zaštita zbirki održanom u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i u Umjetničkoj galeriji BiH 2008. u Sarajevu. Od 2006. do 2012. bio je član je uredništva časopisa Akademija, Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Nagrade: -Druga nagrada na natječajnoj izložbi Pasionski motivi, muzej Mimara, Zagreb, 2005. -1. nagrada na 27. međunar. natječaju u mini-otisku, Cadaques, Barcelona, E, 2007.-Nagrada za slikarstvo na 6. bijenalu umjetnosti minijature BiH, Tuzla, 2011. -2. nagrada na međunar.izložbi minijature Minimum maximum 4, Banja Luka, (tema: KRIZA), 2013. Sudjelovao na interkontinentalnom, međucivilizacijskom, multimedijalnom likovnom projektu THE SAME WIND THE SAME RAIN održanom u Tajlandu (Chiang Mai) 2012. Boravio u CITE INTERNATIONALE DES ARTS u Parizu ispred Udruženja likovnih umjetnika BiH 2013. Bio je dio organizacijskog tima međunarodnog projekta BOMB GALLERY održanog u Mostaru 2014. Član je strukovnih udruženja: HULU SPLIT, HDLU Zagreb, ULUBiH, ULSLD, MULU.

Papista Renata 04Renata Papišta rođena je u Sarajevu 1981.godine gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i postdiplomske studije. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je uzela učešće na bijenalima, trijenalima, festivalima i kolonijama.

foto-galerija

Do danas je trinaest puta samostalno izlagala, a dobitnica je pet nagrada za grafiku i jedne nagrade za crtež. Od 2006. je član ULUBIH-a, a radi u zvanju višeg asistenta na Odsjeku za grafiku ALU u Sarajevu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GROŽNJAN Grad umjetnika 1965 2015 GRISIGNANA Cittá degli artisti