Skip to content

Rab – Fotografije Slavke Pavić

MGZ SLAVKA PAVIC plakat-RAB webOtvorenje – srijeda, 12. kolovoza 2015. u 21.00 sat, Galerija Knežev dvor, Trg Municipium Arba 2, Rab
Izložba ostaje otvorena do 02. rujna 2015.

U Galeriji Knežev dvor bit će postavljena izložba fotografija jedne od najvažnijih hrvatskih fotografkinja druge polovine dvadesetog stoljeća – Slavke Pavić .

Izložba Slavke Pavić bit će otvorena od 12. kolovoza do 2. rujna 2015. Slavka Pavić jedna je od najvažnijih hrvatskih fotografkinja druge polovine dvadesetog stoljeća. Rođena 1927. godine u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo i mladost je provela u Daruvaru. Godine 1946. upisala se na studij ekonomije u Zagrebu. Godine 1951. postala je članica Fotokluba Zagreb te je započela s izlaganjem. Surađivala je sa suprugom, istaknutim fotografom Milanom Pavićem. Održala je 18 samostalnih i sudjelovala u više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je pri tome osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja. Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, 1973. godine. Uz Đuru Griesbacha i Vladka Lozića, suorganizatorica je izložbi Sekcije Žene snimaju, a kasnije je postala i glavna organizatorica. Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu te u različitim privatnim zbirkama.

Koncepcija ove izložbe napravljena je uzevši u obzir svu širinu zanimanja i rada Slavke Pavić. Odabir fotografija načinjen je u suradnji s autoricom s ciljem davanja što boljeg uvida u njezin cjelokupan umjetnički opus. Formati su 50 x 70 a, ima ih oko 80. U suradnji s kustosicom Ivom Prosoli napravit će se izbor od njih 35. Ovo je tipična povijesna izložba koja predstavlja veličinu jedne umjetnice.

See also  Rovinj - Izložba učeničkih radova ŠPUD iz Zagreba