Ljeto s Victoriom Rabzhaevom

Victoria Rabzhaeva 1

Victoria Rabzhaeva 1

Ljubitelji likovne umjetnosti ovih dana su ponovo mogli uživati u novonastalim radovima planetarno priznate svjetske restauratorice Victorie Rabzhaeve iz Republike Burjatije koja je u svojoj ovogodišnjoj europskoj turneji na mjesec dana posjetila i Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te je čak bila i prisutna na dvije likovne kolonije, jedna na Ravnoj Gori a druga u bosanskom gradiću Gradačcu

Iako je njezin boravak izuzetno gusto planiran raznim obavezama, jer su npr. čak četiri županije naručile od Victorie da im naslika motive koji predstavljaju, najkarakterističnije motive njihove županije, ona je našla i vremena za najmlađe ljubitelja umjetnosti te je održala i tri predavanja za djecu školskog uzrasta. Zanimljivo je da je Victoria Rabzhaeva na početku svoje umjetničke karijere radila i kao likovni pedagog, profesor na Istočnosibirsko državnoj akademiji kulture i umjetnosti čime je bila jedna od najmlađih profesora na likovnim akademijama.

Victoria Rabzhaeva 3

Victoria Rabzhaeva rođena 1974. godine, slikarstvo je diplomirala 1996. godine na Akademiji kulture i umjetnosti u Ulan Udeu, a 2002. na likovnoj akademiji u Krasnojarsku. Restauriranje je specijalizirala u jednom od najvećih svjetskih muzeja u Ermitažu, te u Moskvi a od 2009. godine radi u Nacionalnom muzeju republike Burjatije kao restaurator slika, a 2011. upisuje i postdiplomski studij restauracije.

Dobitnica je niz priznanja gotovo na svim kontinentima, a 2014. godine, proglašena je najtraženijom izvan europskom slikaricom Europe.

Victoria Rabzhaeva 2

Zanimljivo je da joj se najznačajnija djela nalaze u zbirci bivšeg predsjednika Republike Argentine Menema.

Rabzhaeva će u Hrvatskoj boraviti do 25. kolovoza, a ponovi susret sa Hrvatima imat će u travnju iduće godine, kada ugošćuje 15 poslovnih ljudi iz Hrvatske na svom Bajkalu, nakon čega se vraća sa njima, da bude prisutna na svojoj izložbi u Varaždinu, organiziranoj povodom dana planete.

Victoria Rabzhaeva 4