Bečani za Big Mac rade samo 14 minuta

Stefansdom Schaub-Walzer PID

Beč u brojkama

Stefansdom  Schaub-Walzer PID

Bečki je ured za statistiku nedavno izdao vrlo zanimljivu brošuru pod nazivom „Beč u brojkama”. U njoj se mogu naći podaci kao što su primjerice, koliko je sunčanih sati u Beču, u kojem mjesecu ima najviše oborina, koliko stanovnika broji grad i sl., a neke od njih donosimo i u nastavku.

Bečani tako prema Big Mac Indexu kupovne moći za jedan Big Mac sendvič moraju raditi samo 14 minuta dnevno. U Madridu je to primjerice 18 minuta, a u Budimpešti 49 minuta.

U Beču je 2014. godine živjelo 1,8 milijuna stanovnika, što je u usporedbi s 2004. godinom porast od 9,3 posto. Za usporedbu: Berlin je u istom razdoblju porastao za 3,2 posto. Za ovako velik porast broja stanovnika u Beču zaslužno je relativno stabilno tržište rada te jako dobre obrazovne ustanove.

Što se pak obrazovanja tiče, u Beču je prošle godine 29,4 posto radno sposobnih osoba posjedovalo visoko ili više obrazovanje, a ako se gleda skupina u dobi od 30 do 34 godine, onda taj broj prelazi 50 posto.

Kako glavni austrijski grad slovi i kao jedna od europskih prijestolnica kulture, i ti su se podaci našli u novoizdanoj brošuri. Bečki je Muzej povijesti umjetnost primjerice s 1,3 milijuna posjetitelja u 2013. godini bio najposjećeniji bečki muzej, dok su apsolutni turistički magneti bili katedrala Svetog Stjepana s 5,3 milijuna posjetitelja te dvorac Schönbrunn s 2,9 milijuna posjetitelja.