Završetak 55. Glazbenih večeri s dva istaknuta virtuoza

Josip PORTADA Maestro Lovro Pogorelic4

Ovogodišnja sezona Glazbenih večeri u Sv. Donatu uskoro stiže do posljednjeg koncerta na programu. To je trinaesti koncert po redu u samo mjesec dana, a letvica kvalitete od prvog se koncerta nije prestala penjati

Josip PORTADA Maestro Lovro Pogorelic4Za završetak ove blistave sezone pripremili smo pravu poslasticu – duo kojeg čine dva svjetski priznata umjetnika, pijanist Lovro Pogorelić i ruski violinist Nikita Borisoglebskij. Ti umjetnici svojim su iznimnim umijećem pokorili svaku pozornicu, osvojili brojna natjecanja, nastupali na cijelom nizu festivala i s najvećim svjetskim glazbenicima. Prije pet godina počeli su graditi kvalitetnu prijateljsku i umjetničku vezu, stoga njihovi zajednički nastupi odaju istinsko razumijevanje, zajedničku viziju i u konačnici svakom pojedincu u publici evociraju intenzivnu rapsodiju emocija. U sedam godina nakon diplome, mladi se Borisoglebskij nevjerojatnom brzinom popeo na najvišu stepenicu svjetskih violinista, a njegovi nastupi redovito osvajaju naklonost mecena i ljubitelja umjetnosti. Lovro Pogorelić, ugodno iznenađen talentom, opisao ga je ovako: „ Njegova energija i dovršenost uvijek su iznova iznenađujući, bez obzira na to koliko smo puta svirali zajedno.”

Taj će vrhunski duo u nedjelju, 9. kolovoza s početkom u 21h, u Svečanoj dvorani Sveučilišta predstaviti svoju kvalitetu Prvom sonatom za violinu i klavir u G-duru J. Brahmsa skladanom nakon smrti skladateljeva kumčeta, violinista F. Schumanna. Koncert će nastaviti Scherzom u c-molu istog skladatelja skladanog za jednog od vodećih violinista toga doba, J. Joachima. Briljantni i virtuozni zvuci time će zatvoriti prvi dio koncerta. Djela dva ruska skladatelja, D. Šostakoviča i S. Prokofjeva, zabavljat će nas u drugom djelu koncerta. Na programu su Četiri preludija i Prva sonata u f-molu.

NIKITA BORISOGLEBSKIJKomorna glazba u rukama pravih virtuoza ima možda najveću mogućnost transcendentalnog iskustva, a u nedjelju nas očekuje pravi glazbeni spektakl. Nastup tih velikih umjetnika zaista možemo nazvati šećerom na kraju ovogodišnje uspješne sezone.