Skip to content

Voloderski konjanici “Lonjskim poljem i trsnim gorjem”

Jučer u sedlu Moslavinom, a danas Posavinom

maraton 013 kutina

Ovogodišnji 19. konjanički maraton arapskih konja uobičajeno započeo je u Voloderu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Organizator je Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine Voloder, a pokrovitelj Grad Popovača. U pet dionica spomenom na žrtve Domovinskog rata nosit će prostorom jahanja i pejzažnu poruku „u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja” Prvo svečano mjesto objave imena jahača bila je Kutina. Na ceremonijalu ispred zgrade Muzeja Moslavine spomenuvši da su u sedlu: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Tija Tutić, Jasna Delpont, Vlado Mihanić, Dino Presker i Dubravko Presker pozdravili su uz građene i zamjenici gradonačelnika Popovače Dragan Šarčević i Kutine Damir Petravić. Učinili su to u ime Udruge dragovoljaca i vaterana Domosvinskog rata Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije predsjednik Stjepan Hrastnik i ratni zapovjednik 56. kutinske samostalne bojne Zvonimir Gregirić. Put je blagoslovio duhovnik iz Domovinskog rata vlč. Dragutin Toplak. Prigodnim nastupom ispratio je i KUD Moslavec iz Volodera.

maraton 031 kutina

Vjerni sloganu „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti” konjanici su se poslije podne zadržali u Lipovljanima Tu su pozdravljeni od mladih u hrvatskoj i nošnjama slovačke, češke i ukrajinske nacionalne manjine. I tako uz pozdrav zamjenika načelnika Općine Tomislava Lukšića bili najava skorašnjim Lipovljanskim susretima. Noćili su u Staroj Subockoj srdačno dočekani kod obitelji Petters. a području Grada Novske. Riječi dobrodošlicu poželio i gradonačelnik Vlado Klasan.

Danas će većim dijelom jašu uz rijeku Savu, jasenovačkim dijelom prije dva desetljeća vezanim uz uspješne oslobodilačke vojno – redarstveni akcija „Bljesak” i „Oluja”. Večeras se očekuju u Voloder ishodištu maratona, Drugi dio uoči priredbe „Voloderska jesen” posvetit će gorovitoj, a posebno vinorodnoj Moslavini.

maraton 006 kutina