Predsjednica se ne treba ispričavati

Prenosimo reakciju HSP-a na jučerašnji govor Predsjednice Republike Hrvatske u Kninu te zasebno rekciju podružnice HSP-a Vukovar na paljenje hrvatske zastave u Vukovaru i i zastave na pola koplje na srbijanskom konzulatu u Vukovaru

kitarovic vijenci

Hrvatska stranka prava je očekivala da će se s promjenom na Pantovčaku dogoditi i promjene u praktičnoj politici, a pogotovo da će doći do velikog retoričkog zaokreta u izjavama koje će dolaziti s ovog zagrebačkog brijega.

Vjerovali smo da će nakon dva komunistička predsjednika Mesića i Josipovića, nova predsjednica na obilježavanjima najvećih hrvatskih pobjeda kakvo je jučer bilo u Kninu ali i u drugim prigodama izbjeći mantru njenih prethodnika.

Na prvi pogled, govor koji je jučer izrekla Predsjednica prihvatio bi svaki domoljubni Hrvat, branitelj pogotovo.

Prethodnici sadašnje Predsjednice su o obljetnicama “Oluje” kao mantru ponavljali „da su tijekom i poslije Oluje počinjeni zločini od strane hrvatskih postrojbi” i mazohistički do iznemoglosti je ponavljali.

Isto je jučer u svojem govoru napravila i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ne treba nikome ponavljati tko je napao Hrvatsku, okupirao trećinu teritorija, protjerao ljude, one koji su ostali maltretirao, mučio, silovao i ubijao. Ne treba ponavljati što je operacija ” Oluja” značila i znači za Hrvatsku, ne treba ponavljati da rat nije prirodno stanje odnosa, da se u ratu gine i umire, da je u “Oluji” poginulo 200 hrvatskih vitezova.

Nisu jurišali na Zaječar, Valjevo ili Kragujevac!

U Oluju smo išli osloboditi svoje, ako je bilo kolateralnih žrtava bile su neizbježne i na njih nismo mogli utjecati i ne treba se Predsjednica Republike Hrvatske nikome ispričavati!

Ono što smatramo da predsjednica treba napraviti, što je djelomično jučer i najavila u svojem govoru je jedan drugačiji odnos spram naših istočnih susjeda. Slike, snimke i izjave koje su dolazile jučer s druge strane Drine zaslužuju reakciju predsjednice jer u vanjskoj politici itekako ima ovlasti.

Paljenje hrvatske zastave od notornog redikula Šešelja pred vratima hrvatskog veleposlanstva, izjave koje dolaze od njegovih sljedbenika Vučića i Nikolića na tragu mitologije Memoranduma SANU zahtijevaju službenu diplomatsku reakciju.

Navodne žrtve na koje se pozivaju, njih „tamo daleko” ne zanimaju, njih zanima samo projekt Velike Srbije. Vrijeme je tomu reći DOSTA.

A kod pregovora za ulazak Srbije u EU Republika Hrvatska mora postaviti jasnu platformu ispod koje nema odstupanja bez obzira tko bio na Vlasti u Hrvatskoj a to je: konačno je rješenje pitanja nestalih, rješenje pitanja granica po međunarodnim standardima, rješavanje statusa Hrvata u Srbiji na bazi pariteta i prava koja imaju pripadnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, povrat otetog kulturnog i umjetničkog blaga, povrat je arhivske građe, te JAVNO odricanje od Memoranduma 2.

Daniel Srb, predsjednik HSP