Skip to content

Sveti Stipan proslavljen u Gorici

34650

Gorica – Drevna župa sv. Stipana u Gorici posebno je svečano proslavila svetkovinu svoga zaštitnika, na koju se duhovno pripravljala trodnevicom. Mise su predvodili župnik fra Stipe Marković, te njegovi pomoćnici fra Vinko Mikulić Bajević i fra Nikola Spužević, a glazbeno ih animirala Franjevačka mladež župe Gorica-Sovići. Na samu svetkovinu svetog Stjepana, 3. kolovoza, svečano misno slavlje predvodio je vikar Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Ševo, uz pjesmu župnog zbora.

U posljednje vrijeme tu svetkovinu prate i različita kulturna zbivanja u organizaciji Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići. Na tradicionalnom susretu klapa u Stipandanskim danima u petak 31. srpnja u staroj crkvi u Gorici nastupili su Ćakula iz Splita, dva Posuška Zvizdana, sv. Mihovil iz Prološca i domaćini Bratovština Gorica-Sovići izvrsnim izvedbama tradicionalnih dalmatinskih pisama. U subotu 1. kolovoza predstavu “Govorite li hrvatski…” u Šamatorju u Gorici izveo je glumac Joško Ševo s kojim je peti put nastupila klapa Bratovština. Bili su tu Julienne Bušić i Zdravka Bušić i mnogi gosti, a večer je bila posvećena Zvonki Bušiću Taiku. Tom je prigodom postavljena i izložba umjetnina iz fundusa Bratovštine sv. Stipana. Slike i skulpture dar su mnogih koji su izlagali u Galeriji u Gorici: Drago Bušić, fra Vinko Mikulić Bajević, Anđelko Mikulić, Zdenko Galić Vicić, Stjepan Mikulić Bili, fra Tihomir Bazina, Ivana Mikulić, Andrijana Mlinarević-Cvetković, Dragana Nuić Vučković, Magdalena Džinić Hrkać, Saša Šantić, Mario Šunjić, Branko Širić, Ilija Skočibušić, Ivan Vlašić, Robert Tomić, Kristina Kramer Ćavar, Vesna Ujević i mnogi drugi…

Svake godine uoči feste svetoga Stipana, 2. kolovoza, na svetkovinu Gospe od anđela, zaštitnice Imotskoga i okolice, momci duž cijele serpentine Zavale, ceste iznad Gorice, pale svitnjake. To je duljina od oko tri kilometra, a svitnjaci se žegu u razmaku od dva metra, na sredini zavale je križ u plamenu a sa strane dva slova S koji su inicijali sveca patrona – Sveti Stipan. Sve je to u plamenu koji nadziru gorički vatrogasci, članovi DVD-a Gorica, vođeni Darkom Paradžikom Brajom. Uz to zvone i crkvena zvona – zvona slave – posebno staro zvono sv. Stipana. Mladići se popnu na zvonik i brzim brecanjem i zvonjavom iskazuju čast i slavu svetom Stipanu, u posljednje vrijeme to su Ante Pejić Žerića i Jerko Galić. Na sam Stipandan održan je pak tradicionalni Stipanjdanski dernek. Ti drevni običaji održani su, unatoč pritiscima, i u komunističko doba. (IKA)

See also  Kršćani i muslimani zajedno na međureligijskoj povorci