Središnja proslava Dana pobjede u Kninu. Dva državna protokola

Unatoč zajedništvu koji se tako često spominje i na koji se stalno poziva, danas u Kninu dva protokola. Premijer Zoran Milanović i šef Sabora Josip Leko s vojnim izaslanstvima jutros su zajedno položili vijence, a predsjednica će, bez nekog objašnjenja, to učiniti sama u 13 sati. Na pitanje zašto je to tako, premijer je tek rekao

P-FAH-H8056

“Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. Vjerujem da će danas ovdje biti lijepo kao u Zagrebu, to je sve što mogu reći”.

U Kninu se danas očekuje oko 100 tisuća ljudi. Otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a od danas svi mogu razgledati stalni postav obnovljenog Muzeja u kojem su prikazane akcije iz Domovinskog rata, u kojem središnje mjesto ima operacija Oluja kojom je prije točno 20 godina oslobođen Knin i okupirani teritoriji Hrvatske. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

“Da ovaj muzej poklanjamo onima koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske, svim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Neka mlađi naraštaji uče hrvatsku povijest”, naglasila je Rimac.

Muzej je svečano otvorila predsjednica naglasivši da se posebno ponosi hrvatskim braniteljima.

“Onaj narod koji ima svoju povijest ne može se izbrisati s lica zemlje kao što su to neki pokušali. I zato stojeći ovdje danas, posebno sam ponosna na hrvatske branitelje, sve one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje, svoju mladost, za našu hrvatsku domovinu”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Proslava u Kninu počela je rano jutros puštanjem 2000 golubova prema Vukovaru, dok su istovremeno golubovi iz Vukovara poletjeti prema Kninu. Nakon mise, svečanost će se nastaviti mimohodom ulicama Knina, a središnja proslava održat će se kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja ’95. Media Servis