Skip to content

Nives Kavurić-Kurtović u Galeriji umjetnina Split

unnamedNives Kavurić-Kurtović: Grafike

Otvorenje 11. kolovoza 2015. u 20:00.
izložba traje do 30. kolovoza 2015.

Kustosi: Marta Horvat i Petra Mandac

”Ideje su nas izdavale, sve ono što je um izmislio, ali ruka nikad’ ŽIVOT SA SLIKAMA ‘Sretna sam kad netko živi s mojom slikom, a ne kad ih kupuju zbog prestiža’ ‘RUKA PROVJERAVA IDEJE’ ‘Inzistiram na sinkronizaciji ruke i misli. Studentima uvijek kažem da njeguju ruku.” Nives Kavurić-Kurtović

Izložba jedne od najznačajnijih živućih hrvatskih slikarica dvadesetog stoljeća Nives Kavurić – Kurtović biti će otvorena 11. kolovoza u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu. Njen golem i raznovrstan opus, koji odiše bujnošću i zasićenom ikonografijom sudbonosnih zbivanja, obuhvaća mnoštvo faza i ciklusa nastalih u vremenskom periodu od pedesetak godina. Izložbom ” Grafike” publici će biti prezentirana zanimljiva kohezija dvaju različitih autoričinih ciklusa ” Nives K-K” i ”Dvojba”. Riječ je o grafikama nastalim sedamdesetih godina prošloga stoljeća ( 1973. – 1976. ), pristiglim u Galeriju umjetnina donacijom bivšeg ministra kulture Bože Biškupića iz 2012. godine. Oba su cikusa veoma intimna, prožeta ozračjem dječje zaigranosti, izraženim svježim koloritom i linijom koja teče gotovo bez prekida. Tekstualni komentari integrirani u djela Nives Kavurić-Kurtović uz suptilnu se ironiju referiraju na egzistencijalnu problematiku i stanje duha koje iz nje proizlazi. Umjetničin rad proslavila je specifična varijacija nadrealističkih i fantazmagorijskih motiva izvedenih senzualnim rukopisom, majstorskim crtežom i profinjenim koloritom.

unnamed 1Nives Kavurić-Kurtović rođena je 18. 1. 1938. u Zagrebu, gdje nakon gimnazije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti 1957. godine. Diplomirala je grafiku i slikarstvo 1962. u klasi prof. Frane Baće. Od 1962. do 1967. bila je suradnica Majstorske radionice Krste Hegedušića. Samostalno izlaže od 1963. godine. Od 1971. članica je Galerije Forum. U statusu samostalne umjetnice djeluje do 1983., kada počinje raditi kao profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1997. postala je redovna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao prva žena akademik u Hrvatskoj. Slikarstvo N. K. Kurtović zasniva se na lirskom prikazivanju ljudske figure. Unatoč tome ne ustručava se dotaknuti ozbiljnije teme, te teme koje opisuju stanje duha. Tako često nailazimo na figure žena, ljubavnika i slično. Često ispisuje svoje ili tuđe tekstove. Služi se stečevinom informela i novog shvaćanja prostora. Njene figure, gotovo bestjelesno lebde u prostoru, a istovremeno djeluju stvarno s naturalističkim detaljima. Slikarica je prepoznatljivog rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. Članica je HDLU-a, a studijski je boravila i izlagala diljem Europe i SAD-a. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su najprestižnije prva nagrada 1967. u Parizu na Biennalu mladih, 1968. prva nagrada u Grazu, 2. Internationale Malerwochen, 1973. godišnja nagrada “Josip Račić”, 1982. u Rijeci Grand prix na 8. međunarodnoj izložbi originalnog crteža, 1990. u Zagrebu na 25. zagrebačkom salonu prva nagrada za slikarstvo, 1999. u Zagrebu središnja nagrada “Vladimir Nazor”. Ima više od stotinu samostalnih i oko tisuću skupnih izložbi. Djela joj se nalaze u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.

Optimized by Optimole