UEFA će kazniti Hajduk zbog transparenta na kojemu se spominje Oluja

Zbog navodnog rasizma u poruci u kojoj se na istočnoj tribini tijekom susreta sa Strømsgodsetom spomenula Oluja, Hajduku prijeti kazna od utakmice bez gledatelja i 50.000 eura kazne

hajduk transparent

Nakon prijave i očitovanja kluba u četvrtak će pravorijek o prijavi dati UEFA-ina Disciplinska komisija. Naime, prema delegatu susreta, Adonisu Procopiou iz Cipra nije bilo diskriminirajućih poruka tijekom susreta, a utakmicu je, prema njemu, obilježilo zakrčenje prolaza na istoku, te nešto sitno pirotehnike. Sporna poruka s istočne tribine, u kojoj se spominje Oluja, tek je u petak ujutro, nakon pregleda u UEFA-i, okarakterizirana kao “rasistički transparent”. Kako možete vidjeti na naslovnoj fotografiji poruka s istoka je glasila: “Olujom smo oslobodili domovinu, navijačka oluja oslobodit će hrvatski nogomet!” i u potpisu stoje Veterani domovinskog rata i prijatelji.

Poruka je sporna sukladno članku 14. Disciplinskog pravilnika koji govori protiv rasizma, ali i bilo kojih političkih, vjerskih i ideoloških poruka. Treba spomenuti da je delegat notirao i poruke s kladioničarskim tiketom za koju će se tek utvrđivati je li u skladu s vrlo rastezljivim pravilnikom o onome što nije dopušteno na UEFA susretima.

Iz samog Hajduka su dosta ozbiljno pristupili problemu pa su najprije pokušali pojasniti da prijava nema nikakvog smisla, ali su iz Disciplinske komisije ustrajali u tome da o tome odlučuje komisija. Predsjednik Hajduka Marin Brbić je planirao čak osobno otići na saslušanje u Nyon gdje im je želio pojasniti da poruka na niti jedna način ne krši pravilnike UEFA-e, ali su disciplinci odbili tu mogućnost. Stoga su u Splitu sastavili opsežno očitovanje u kojem su priložili izrazito pozitivno mišljenje iz HNS-a u kojem pojašnjavaju UEFA-inoj komisiji da nije dobro da se ulazi u problematiku poruke – iako bi neke ovakva suradnja Hajduka i HNS-a mogla i začuditi, unatoč nesuglasicama, oko ovakvih stvari očito vlada jedinstvo. Isto tako u posljednje vrijeme je, kod kazni UEFA-e, popularno napadati lokalni FARE-e i Zorana Stevanovića, ali i oni su, koliko doznajemo, stali na stranu Hajduka i pismeno potvrdili da se ne radi o rasizmu.

Iako cijela situacija izgleda nestvarno, UEFA pokušava tribine lišiti svih poruka koje nemaju veze s nogometom, pa su tako znali kazniti i Barcelonu jer bi im navijači na euro-utakmicama izvjesili zastavu Katalonije. Da ironija bude potpuna danas je u javnosti, doduše preko srpskih medija, procurila vijest da će Partizan sutrašnji dvoboj protiv rumunjske Steaue započeti minutom šutnje zbog “obilježavanja dva desetljeća od progona Srba iz Hrvatske u vojnoj akciji Oluja”.

Na žalost, unatoč činjenici da je Hrvatska ponosna na oslobodilačku vojnu akciju, iako je proslava Oluje nacionalni praznik, ako UEFA ustraje u svom naumu najviše će ispaštati upravo Hajduk i njegovi navijači koji bi u najvažnijoj euro utakmici sezone (ako do tamo dođu), u playoffu za ulazak u skupine Europske lige, bili lišeni svog dvanaestog igrača. Uostalom, sam susret protiv Norvežana popratilo je prilično korektno navijanje, a malobrojna pirotehnika je bila izviždana od ostatka stadiona upravo dajući naznake da su navijači napravili veliki napor da pirotehnike bude što manje i da sve bude što uzornije. Eventualnom rigoroznom kaznom samo će razjariti temperamentne Hajdukovce i sve Hrvate, a efekt kojeg u UEFA-i žele postići s navijačima će izostati. Iako, malo je onih koji misle da je ikome u UEFA-i zaista do navijača i navijanja stalo… nogometplus.net