Belgijski puhački kvintet u Klaustru sv. Frane

EBURON-19

Mladi i energični belgijci – puhački kvintet ponovno na Glazbenim večerima u sv. Donatu

EBURON-19

55. Glazbene večeri u Sv. Donatu uskoro stižu i do pretposljednjeg koncerta ove sezone, a tom će prilikom naš najstariji ljetni glazbeni festival ponovno ugostiti puhački kvintet. Prije nešto manje od mjesec dana u Marini Dalmacija slušali smo hrvatske virtuoze na limenim instrumentima, a ovoga nam puta u Klaustar (?) sv. Frane dolazi pet mladih Belgijaca okupljenih pod imenom Eburon Brass Quintet

U četvrtak, 6. kolovoza s početkom u 21h slušat ćemo najbolje belgijske puhače u više navrata prepoznate na brojnim natjecanjima i festivalima. Kvintet čine trubači Simon Van Hoecke i Roeland, hornist Pierre Buizer, trombonist Maarten Lowel i tubist Jean Xhonneux, a njihove biografije vrve priznanjima i epitetima poput „najbolji, najvirtuozniji, najtalentiraniji” i tako redom. Ti, svi redom mladi i i uspješni glazbenici prije tri godine osnovali su kvintet za kojeg je vodeći svjetski trubač, Thierry Caens, rekao: „Eburon kvintet uhvatio je duh gudačkog kvarteta u korpusu puhačkog ansambla. Njihova posebnost i profinjena originalnost utjelovljuje pravo sviranje limenih puhača”, a zatim im je prorekao blistavu budućnost.

Sjajni glazbenici naklonost publike ne postižu samo zavidnim sposobnostima, već karizmatičnim nastupom, dinamičnim koncertima i izvanrednim aranžmanima koji već sada tvore pravu malu zbirku dostupnu javnosti. Zadarskoj su publici odlučili predstaviti na koji način puhački kvintet može imitirati orkestar i zaista stvoriti rapsodiju zvuka, a najbolji način za to su i za izvođenje i za obradu prilično zahtjevna djela A. Vivaldija, A. Reiche, V. Ewalda, M. Maraisa, C. Saint-Saënsa i G. Bizeta.

Puhački kvintet ove se godine glasnim ovacijama i upornim pljeskom pokazao kao pun pogodak zadarskog festivala, a pred nama je još jedan glazbeni spektakl u obećavajućoj izvedbi jednih od vodećih glazbenika u svijetu. To je zaista prilika koju ne smijete propustiti!

EBURON-20