Skip to content

Balenović: Sjećate li se profesora Krešimira Mihajlovića?

Hoće li se organizatori svečanosti povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluje” u Zagrebu ili Kninu sjetiti profesora Krešimira Mihajlovića, ravnatelja Osnovne škole Petar Zrinski u Zagrebu i pozvati ga u svečanu ložu

20150801 190219

Našu djecu učio je pravu istinu o Domovinskom ratu

Dok su naši generali u Haagu vodili tešku pravosudnu bitku, a naši političari nakon lociranja, identificiranja, hapšenja i transferiranja, generalima niti imena nisu željeli izgovoriti, profesor Krešimir Mihajlović, postupao je posve suprotno. Našu djecu učio je pravu istinu o Domovinskom ratu i ponosio se onim što su generali Mladen Markač i Ante Gotovina učinili za Hrvatsku.

Podsjetimo, ovaj časni prosvjetni djelatnik smijenjen je 2011. godine s dužnosti ravnatelja veoma brzo nakon što je u hodnik škole postavio plakat s fotografijom hrvatske zastave i fotografijama generala Ante Gotovine i Mladena Markača, te natpise “Hrvatski mučenici”, „Od pobjede, preko istine do pravde”, i “Tko zemlju ljubi nitko neće biti rob.” Smjena kao da nije bila dovoljna kazna, već je Mihajloviću uručen i otkaz.

Umjesto da je kao dugogodišnji časni prosvjetni djelatnik vrijeme provodio podučavajući djecu o herojima domovinskog rata, otpušteni Mihajlović, hrvatski branitelj ranjavan u Domovinskom ratu, vrijeme je trošio u dugim redovima zavoda za zapošljavanje, tražeći novi posao.

Svoj uspjeh političari mjere centimetrima udaljenosti na koju su se uspjeli približiti generalima Markaču i Gotovini

Prof. Mihajlović posao je uspio pronaći u drugoj Osnovnoj školi, a početkom ove godine dobio je i radni spor na sudu protiv bivše Osnovne škole, ali ostao je gorak okus da je zbog svog domoljublja i političkih dodvorica i kameleona kažnjavan i proganjan. U međuvremenu, generali su dobili pravnu bitku i vratili se u Hrvatsku. Svi smo slavili po trgovima gradova i veselili se toj pobjedi, koja je značila da smo bili na pravom putu i da je naša borba bila oslobodilačka, a ne udruženi zločinački pothvat.

Oni isti političari koji su se za vrijeme Haškog procesa odricali generala, danas se pokušavaju gurati uz njih. Svoj uspjeh političari mjere centimetrima udaljenosti na koju su se uspjeli približiti generalima Markaču i Gotovini.

Tko će smoći moralne snage pozdraviti i ispričati se prof. Mihajloviću?

Ostaje li i dalje na snazi izopćenje prof. Mihajlovića iz škole u kojoj je bio ravnatelj i svođenje tek na sudsku i sitnu financijsku satisfakciju? Zaslužuje li prof. Mihajlović barem stisak ruke i ispriku, zato što je u generale vjerovao kad mnogi političari nisu? Tko će smoći moralne snage pozdraviti i ispričati se prof. Mihajloviću? Stjepan Mesić, Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks ili Mladen Bajić koji su se pobrinuli za smještaj generala Gotovine u Haag ili netko iz aktualnog političkog vrha poput premijera Zorana Milanovića ili predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ? Možda će to na koncu ipak biti general Mladen Markač ili general Ante Gotovina, kojima je Krešimir Mihajlović vjerovao svim srcem i zbog toga u slobodnoj Hrvatskoj, od naših vlasti bio proganjan i kažnjavan, ostaje nam za vidjeti?

Vesna Balenović, Predsjednica udruge „Zviždač”

Optimized by Optimole