Skip to content

Blagoslovljen najveći kip Isusa u Hrvatskoj

0-14384656

Tisuću i šest stotina kilograma težak te četiri i pol metara visok kip Isusova Uskrsnuća, rad akademskog kipara Bernarda Pešorde, postavljen na Kalvariju iznad Gospinog svetišta u Aljmašu, u subotu je blagoslovio đakovački i osječki nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić poručivši kako još jedan 1. kolovoza ulazi u pamćenje i kolektivnu memoriju stanovnika toga malog podunavskog mjesta nedaleko Osijeka.

Blagoslivljajući kip, nadbiskup Hranić podsjetio je kako je 1. kolovoza 1991. bio jedan od najtežih dana za stanovnike Aljmaša jer je toga dana započelo njihovo ratno progonstvo. ‘Ali, 1. kolovoza 1998. vratili ste se u svoje domove, 1. kolovoza 2004. dovršeno je ovo svetište, a danas na 1. kolovoza 2015. blagoslivljamo ovaj kip uskrsloga Krista koji podsjeća da je Krist vidljiva slika nevidljivoga Boga’, poručio je Hranić.

Prije posvete kipa, nadbiskup Đuro Hranić predvodio je misno slavlje u aljmaškom Svetištu Gospe od Utočišta odakle su se vjernici u procesiji uputili na Kalvariju na kojoj je posvećen Isusov kip.

Kip Isusova Uskrsnuća izliven je u bronci, a zajedno s postoljem visok je devet metara. Izliven je u ljevaonici umjetnina Ujević u Zagrebu, i to je najveći kip Isusov u Hrvatskoj. Postavljen je na kraj Kalvarije na vidikovac, najvišu točku nad Aljmašom, u kojem se nalazi Svetište Gospe od Utočišta, jedno od najvećih i najznačajnijih hrvatskih marijanskih svetišta.

Posveta kipa Isusova Uskrsnuća upriličena je u sklopu obilježavanja godišnjice posvete crkve i svetišta te progonstva i povratka mještana Aljmaša. Hina

See also  Papa Franjo zaredio 19 svećenika, među kojima je i Hrvat fra Stjepan Brčina