Skip to content

Stipe Sikirica predstavlja spomenik Gospi i alkarima

Akademski kipar Stipe Sikirica predstavit će u subotu, 1. kolovoza 2015. u 12 sati u Galeriji Mala u Zagrebu prijedlog spomenika „SLAVODOBITNICIMA 1715.”

sikirica alkari

Autorski prijedlog spomenika izveden je u bronci, inoxu i aluminiju, a prikazuje lik Čudotvorne Gospe Sinjske i dva alkarska konjanika. Izložba u Zagrebu organizira se uoči 300-te obljetnice slavne obrane Sinja 1715. i blagdana Gospe koja se od tada slavi kao zaštitnica Sinja i cijele Cetinjske krajine. Visoki jubilej i sjećanje na povijesna naslijeđa prerasta u općenacionalnu hrvatsku svečanost. To je posebno bitno i zbog priznanja SINJSKE ALKE za nematerijalnu svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

sikirica gospa

Dođite i susretnite se s doajenom hrvatskog likovnog stvaralaštva, akademskim kiparom Stipom Sikiricom, rođenom 1933. u mjestu Jabuka kod Sinja. On je svojim značajnim radovima oplemenio grad Sinj izradom reljefnih brončanih vrata Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, skulpturom Konjanika na alkarskom trkalištu, fontanom Luca na izvoru, Štitom velikog vojvode alkarskog, zlatnicima Sinjske alke i donacijom Gradu od preko pet stotina artefakata sinjskoj galeriji koja nosi njegovo ime.

See also  Adalgisa Škopac: EVOKACIJE OBLIKA