Skip to content

Riječki UHDDR: Frljićev “Drugi rat” ponižavanje Dana pobjede

Predsjednik riječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Mile Biondić u četvrtak je ocijenio da je cilj najavljenog performansa pod nazivom “Drugi rat”, koji će se 5. kolovoza održati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, ponižavanje hrvatskog naroda na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Mile BiondićIz riječkog HNK Ivana pl. Zajca je pod naslovom „Drugi rat” najavljeno da će 5. kolovoza, “na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’ i dok bude trajala središnja proslava u Kninu, “pet protjeranih žena različitih nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković, ispričati svoja sjećanja na te ratne dane.”

Predsjednik riječkog UHDDR Mile Biondić u priopćenju ističe da „intendant Oliver Frljić u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem (SNV) i udrugom ‘Documenta’ paralelno s početkom službene kninske proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti priprema velikosrpsko viđenje ‘Oluje’ u Rijeci.”

Smatra da se u Rijeci na državni praznik „u stvari priprema obilježavanje Dana sjećanja na stradanja i progon Srba”, iako se on obilježava na teritoriju Srbije i Republike Srpske te da se „Frljić pobrinuo da se u zgradi HNK u Rijeci također podrži velikosrpski mit o progonu Srba iz Hrvatske.”

Biondić navodi da je „medijsku pripremu” za to obavio predsjednik SNV-a i potpredsjednik SDSS-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac kada je prije nekoliko dana izjavio da je Hrvatska u ‘Oluji’ protjerala 250.000 Srba te da se „time svrstao uz politiku četničkog dvojca, vojvode i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.”

Biondić navodi da će Frljić “sramni čin organizirati u zgradi HNK Ivana pl. Zajca, financiran novcem iz gradskog i državnog proračuna, uz blagoslov političkih struktura koje su Frljića dovele i instalirale za intendanta” te da više ne bi trebalo imati iluzija da “da iza Frljićevih riječi i dijela stoji išta osim patološke mržnje prema postojanju bilo kakve hrvatske države”.

U najavi “Drugog rata” riječkog HNK Ivana pl. Zajca stoji da će se kroz sjećanja i životne priče pet protjeranih žena raznih nacionalnsoti “pokušati ukazati da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušavaju predstaviti službene politike” te da su “njihova ,kontrasjećanja’, koja nisu usmjerena ‘protiv’ već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj da se ispričaju i čuju one priče koje uvijek ostaju negdje na marginama ili nikad ispričane, priče što ih vjerojatno neće zabilježiti ni službene povijesti.”

See also  Predsjednica Grabar-Kitarović govorila i imala susrete u UN-u

Iz kazališta ističu da se tim događajem „pokušava otvoriti i javnu debatu o položaju žena u ratu, progovoriti o zamjeni ratnog nasilja nad ženskim subjektom ‘mirnodopskim’ nasiljem kroz dominantne/muške narative o ratu te o mogućnosti emancipacije od njih kroz kreiranje prostora ženskog sjećanja.”

U istoj najavi iz riječkog HNK stoji da će SNV, u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću, u petak, 31. srpnja, u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva održati konferenciju za medije na kojoj će, među ostalim aktivnostima povodom obilježavanja stradanja civila u akciji Oluja, biti riječ i o najavljenom programu, čiji je suorganizator riječki HNK Ivana pl. Zajca. (Hina)